Hoe vaak heb jij een ongelukje op je werkplek? Even je evenwicht verliezen op een gladde vloer, met je kleding achter een afgebroken plank blijven haken, je snijden aan defect gereedschap? Die ‘bijna-ongevallen’ worden dikwijls over het hoofd gezien, net omdat ze zonder (ernstige) gevolgen zijn. En net daarom vormen ze een risico.

Bijna-ongevallen: niet zo erg?

Het zijn vooral de ernstige en/of (jammer genoeg) dodelijke arbeidsongevallen die onze aandacht trekken. Maar er gebeuren elke dag heel wat meer gevaarlijke situaties op de werkvloer.

Stel: je collega loopt een trapje af. Dat blijkt gevaarlijk glad en hij glijdt uit. Gelukkig heeft hij snelle reflexen. Hij kan net op tijd de trapleuning grijpen en vindt zijn evenwicht weer terug. Geen probleem dus. Tot … jij even later datzelfde trapje neemt en ook uitglijdt. En jij hebt helaas minder geluk. Je verliest je evenwicht, komt ongelukkig neer en breekt je pols. Ai.

Een stom ongeval, maar wel eentje dat misschien vermeden had kunnen worden als je collega de gladde trap gemeld had zodat de situatie opgelost kon worden.

‘Onzichtbare’ onveiligheid

Ongelukken zonder gevolgen vormen de basis van een gigantische ijsberg. De ernstige situaties zijn perfect zichtbaar boven water. Maar de alledaagse accidentjes blijven massaal sluimeren onder water. Omdat niemand er melding van maakt. En omdat er daardoor niets gedaan wordt aan onveilige situaties.

Haal dus niet gewoon je schouders op als je een onveilige situatie of een bijna-ongeval opmerkt. Communiceer dit aan je leidinggevende of andere collega’s. Zo werk je zelf mee aan een veiligere werkomgeving!


Heb je vragen over bepaalde situaties op de werkvloer? Vraag raad aan je leidinggevende. Of neem contact op met je preventieadviseur.

Enjoy your (safe) Job!