Het aantal verkeersdoden blijft verder stijgen – nood aan actie!

Dagelijks pendelen er, net zoals jij en andere Asap collega's, honderdduizenden werknemers naar hun werkplek met de auto, (brom)fiets of e-step.
Af en toe gebeuren dan ook wel eens verkeersongevallen met de nodige lichamelijke en materiële schade.

In 2021 vielen er in totaal 484 dodelijke slachtoffers te betreuren op onze Belgische wegen. In de meest recente cijfers van VIAS zien we dat deze negatieve trend zich, in de eerste 9 maanden van 2022, blijft verderzetten. Het is, jammer genoeg, een harde realiteit dat er zich onder deze slachtoffers ook pendelaars bevonden die, na hun werk, nooit meer zijn thuisgekomen.

Daarom slaan AG Insurance en Asap de handen in elkaar en starten we samen de sensibiliseringscampagne #ASAP = #AsSafeAsPossible.
We willen jou, en alle andere Asap medewerkers, oproepen om extra voorzichtig te zijn tijdens jouw woon-werkverplaatsingen.

Want elk woon-werk ongeval is er eentje te veel.

Asap as safe as possible

Maak kans op een veiligheidsset voor de e-step of (elektrische) fiets.

Om jou extra bescherming te geven als je met de tweewieler naar het werk gaat, voorzien wij een helm, knie- en elleboogbeschermers.

 1. Vul jouw gegevens in

 2. Beantwoord de 2 vragen 

 3. Verstuur je deelname

Wij contacteren de 25 winnaars persoonlijk na afloop van de wedstrijd.

Deze actie loopt van 19 januari 2023 t/m 28 februari 2023.

Verontrustende stijging van het aantal ongevallen met e-steps - dagelijks 5 ongevallen.

Jammer genoeg zien we steeds meer ongevallen met e-steps, bromfietsers en voetgangers. Bij de e-steps noteren we zelfs een stijging van 150%. En de gevolgen zijn vaak zeer ernstig, gezien de snelheid en weinige bescherming die een step biedt. In 2021 noteerden we elk trimester 1 dodelijk ongeval met een e-step. In 40% van de ongevallen liepen slachtoffers een hoofdletsel op. Ook hier merken we dat deze negatieve trend zich verderzet in 2022 met 5 ongevallen per dag, een stijging van 90%. 

Sinds 1 juli 2022 werd de wetgeving rond het gebruik van de e-step aangepast. Hopelijk zien we de eerste positieve resultaten hiervan terug bij de bekendmaking van de laatste kwartaalcijfers van 2022.

Ben jij helemaal mee met die nieuwe wetgeving?

<< Bekijk de video hiernaast

Gebeuren en veel woon-werk ongevallen bij Asap?

In 2022 hadden 65 van onze collega’s een woon-werkongeval. Sommigen hadden  "geluk" bij een ongeluk en kwamen er met een paar schrammen vanaf, maar andere collega’s gingen een lang herstel tegemoet.

In de huidige top 3 van woon-werk ongevallen binnen Asap, staat de fiets op de eerste plaats, gevolgd door de e-step en de motor. De helft van deze ongevallen gebeurde ’s morgens tussen 5u en 9u.

Gemiddeld bleven deze collega’s 4,5 weken thuis om te herstellen en jammer genoeg hadden 6 van onze collega’s meer dan 3 maanden nodig om te revalideren. Kostbare tijd waarbij jijzelf terugvalt op een ziekte-uitkering, Asap een vervanger moet voorzien en onze klant tijd moet investeren in de opleiding van een nieuwe medewerker. Voor ieder van ons dus een extra kostenlast.

Vertrek, in de ochtend, dus ruim op tijd zodat je voldoende (veilige) tijd hebt om op je werkplek te geraken.

We merken dat er vooral tijdens de winterperiode meer ongevallen met de fiets, de e-step en de motor gebeuren. Het is nat, glad, koud, vroeg donker en vaak heeft men haast om op tijd op het werk te geraken. Probeer het veilig te houden en weeg af of het veilig genoeg is om met één van deze tweewielers van en naar het werk te pendelen.

Sandra Wera - AG Insurance

Om het aantal ongevallen binnen Asap terug te dringen geven AG Insurance en Asap jou daarom enkele tips om te onthouden:

Veiligheid eerst

Neem de veiligste weg, niet de onveilige snelste route.

Kijk uit in het verkeer
 • Pas je snelheid aan de omstandigheden aan!

 • Steppers: max. 25 km/u.

 • Rijd defensief en vermijd dode hoeken. Het is niet omdat je voorrang hebt dat je ook voorrang krijgt en zichtbaar bent.

 • Zorg ervoor dat je zichtbaar bent, draag fluo, extra verlichting (verlichting die de andere bestuurders niet verblindt, wit licht vooraan, rood licht achteraan), …

 • Draag altijd een helm. Met de step: draag dan ook elleboog- en kniebeschermers.

 • Besteed aandacht aan het onderhoud van je tweewieler. Bandencheck, remmencheck, verlichtingscheck, …

 • Draag stevige schoenen.

 • Let op voor gladde plekken en oneffenheden.

 • Hou je beide handen op het stuur.

 • 100% concentratie, steek je GSM ver weg.

 • Voor de steppers: rijdt niet op het trottoir, gebruik het fietspad en neem zeker geen passagiers mee.

 • Ken de wegcode!

Zo ben je het gevaar te slim af

Je hebt niet altijd alles in de hand, maar op je eigen gedrag in het verkeer heb jij alle invloed.

 1. Blijf aandachtig als je onderweg ben.

 2. Neem niet uit gewoonte een e-step, fiets of motor als het regent, koud is, glad is, sneeuwt, … maar denk even na of het veilig genoeg is om met een tweewieler door deze barre omstandigheden naar het werk te gaan.

 3. En laat je zeker niet onnodig afleiden door je smartphone of andere toestellen.

Samen houden we het bij Asap #AsSafeAsPossible

Algemene voorwaarden

Door deel te nemen aan deze wedstrijd ga je akkoord met de actievoorwaarden en het wedstrijdreglement.