28 april is door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) uitgeroepen als jaarlijkse 'Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk'. Ook dit jaar zoomen diverse campagnes in op het voorkomen en genezen van ongevallen en ziektes.

Elke werknemer heeft recht op een gezonde, veilige en ergonomische werkplek. Hoe maak je als werkgever (zoveel mogelijk) komaf met bedrijfsongevallen en beroepsziektes in jouw organisatie? En hoe zorg je dat elke medewerker in veilige en comfortabele omstandigheden zijn of haar taken kan uitvoeren? Ontdek hier enkele handige tips. 

Tips voor een gezonde werkomgeving  

  • Daglicht
    is essentieel om onze biologische klok te reguleren en ons welzijn te bevorderen. Zorg dus voor voldoende daglicht in de werkruimte of investeer in kunstmatige verlichting die het daglicht nabootst.

  • Creëer een comfortabele werkplek 

    Dat kan met onder meer ergonomische stoelen en bureaus die het risico op blessures en vermoeidheid verminderen. Daarnaast is een aangename binnentemperatuur belangrijk voor een comfortabele werkomgeving.

  • Stimuleer beweging en activiteit

    Langdurig zitten kan leiden tot gezondheidsproblemen. Zorg voor voldoende pauzes en stimuleer beweging en activiteit. Dat kan bijvoorbeeld door 'wandelvergaderingen' te organiseren of samen met collega’s te gaan wandelen of joggen tijdens de middagpauze

  • Zorg voor een propere werkplek

  • Dat heeft immers een positieve impact op de gezondheid van jouw medewerkers. Zorg ervoor dat werkruimtes regelmatig schoongemaakt worden, inclusief het desinfecteren van werkoppervlakken, toetsenborden en telefoons.

  • Stimuleer een positieve werkcultuur

    Daarmee steun en waardeer je medewerkers voor het geleverde werk. Zorg voor een open communicatie en schep een veilige en ondersteunende werkomgeving. 

Tips voor een ergonomische werkomgeving

Voor arbeiders

  • Promoot de juiste werkhouding

    Dat kan door het lichaam goed uit te lijnen tijdens het tillen en dragen van zware voorwerpen, door de knieën en heupen te buigen in plaats van door de rug en zo weinig mogelijk de rug te draaien tijdens het tillen. 

  • Investeer in hulpmiddelen en apparatuur

    Zware voorwerpen kunnen een lichaam onder druk zetten. Hulpmiddelen en apparatuur gebruiken, zoals rolkarren, heftrucks en hijskranen, zijn onmisbaar om zware lasten te tillen en te verplaatsen. 

  • Bevorder het nemen van voldoende pauzes

    Het is belangrijk om regelmatig pauzes te voorzien. Zo kan het lichaam rusten en herstellen.  

  • Investeer in kwalitatieve persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) voor je medewerkers

    Daarbij denken we concreet aan veiligheidshelmen en -brillen, handschoenen, werkschoenen en gehoorbescherming. 

Voor bedienden

  • Stel een goede bureaustoel ter beschikking

    Die moet instelbaar zijn, zodat je de hoogte, de rugleuning en armleuningen kunt aanpassen aan het lichaam. Kies ook voor een stoel met voldoende ondersteuning voor de onderrug

  • Kies een juiste werkhoogte van het bureau

    Die is best aangepast aan de lichaamslengte en de hoogte van de bureaustoel. Als je bijvoorbeeld vaak op een computer werkt, moet het scherm op ooghoogte staan.

  • Investeer in een ergonomisch toetsenbord en dito muis voor medewerkers

    Op die manier verminder je vermoeidheid van handen en polsen. Kies voor een toetsenbord met een lichte helling en een muis die goed in de hand ligt. 

  • Promoot bewegen tijdens het werk

    Spoor medewerkers aan om op de werkvloer regelmatig te bewegen. En dat hoeven echt geen zware inspanningen te zijn: de trap nemen in plaats van de lift, of regelmatig naar de printer gaan kan al nuttig zijn. 

  • Investeer in goede verlichting

    Dat vermindert vermoeidheid van de ogen en draagt bij tot een comfortabele werkomgeving. Kies voor een combinatie van natuurlijk licht en kunstlicht en vermijd reflecterend licht op het computerscherm.

Tips voor een veilige werkomgeving 

  • Maak een risicoanalyse

    Dit is de eerste stap in jouw organisatie naar een veilige werkomgeving. Identificeer mogelijke gevaren en risico's in de werkomgeving en bepaal de maatregelen die nodig zijn om die risico's te verminderen.  

  • Zorg voor goede training en instructies

    Maak dat alle medewerkers voldoende getraind en geïnformeerd zijn over de risico's en veiligheidsprocedures. Geef regelmatig trainingen en stel duidelijke instructies op.
    Heb je hulp nodig bij het opstellen van een trainingsplan? Dan kan Asap je hierbij ondersteunen.  

  • Onderhoud apparatuur en gereedschap

    Foutief gebruik of slecht onderhoud van apparatuur en gereedschap kan leiden tot ongelukken. Zorg er dan ook voor dat alle apparatuur en gereedschap regelmatig gecontroleerd wordt op defecten. Stimuleer je medewerkers ook om mankementen te melden.  

  • Creëer een positieve veiligheidscultuur, inclusief aanspreekpunten

    Het implementeren van een solide en positieve veiligheidscultuur draagt bij tot een veilige werkomgeving waarin arbeiders elkaar op een opbouwende manier kunnen en durven aanspreken over verbeterpunten. Ook het belonen van veilig gedrag hoort hierbij. En vooral: moedig het uitwisselen van originele veiligheidsideeën aan via centrale ideeënboxen of aanspreekpunten. Op die manier betrek je medewerkers actief bij het veiligheidsbeleid in je onderneming. 

  • Zorg voor een propere en georganiseerde werkomgeving

    Dat voorkomt immers arbeidsongevallen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle materialen en gereedschap op de juiste plaats worden opgeborgen en dat er regelmatig schoongemaakt wordt. Rijden er heftrucks of ander rollend materieel rond in jouw werkomgeving? Signaleer het interne verkeersreglement. 

Door met deze tips aan de slag te gaan, creëer je een ideale setting waarin je medewerkers in de beste omstandigheden hun werk kunnen uitvoeren én hoog scoren op het vlak van productiviteit en werkgeluk. 

Lees meer over de ‘Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk’ van 28 april 2023.

#Enjoyasafeworkplace

Hulp nodig bij het zoeken van medewerkers?

Neem contact op!

Meer blogartikels lezen