Zie je soms ook torenhoog op tegen taken waar je helemaal geen zin in hebt? En die je daarom zo lang mogelijk uitstelt? Geen goed idee natuurlijk. Hoe je verlost raakt van dat uitstelgedrag? Dat lees je hier.

Vandaag staat dat belangrijke verslag op je agenda. Maar eerst snel je mails checken, de post verwerken en enkele dringende telefoontjes doen. Intussen komt een collega langs met een dringende vraag en blijf je wat langer babbelen. En opeens is het middag. Maar ook de namiddag vliegt voorbij met dingen die je dringend wil afwerken. Heel de dag door zijn er wel andere (snelle en makkelijke) taken die voorrang krijgen. Resultaat? Dat verslag staat morgen opnieuw vers in je planning. En spookt de hele avond door je hoofd.

3 anti-uitsteltips

Van uitstel komt afstel, zeggen ze. Helaas is dat niet altijd zo. Vervelende taken, moeilijke opdrachten, … ze verdwijnen niet door ze telkens voor je uit te blijven schuiven. Integendeel. Die taken blijven als een zware last boven je hoofd cirkelen. Hoog tijd om de koe - of liever die opdrachten bij de denkbeeldige horens te grijpen. Dat doe je met 3 belangrijke anti-uitsteltips.

1. Stel prioriteiten

Maak een lijstje van alle taken die je vandaag, deze week of maand moet uitvoeren. Label de taken vervolgens in functie van belangrijkheid. Welke dingen moet je zeker uitvoeren? Welke opdrachten kunnen eventueel wachten? Werk daarbij bijvoorbeeld met een kleurensysteem. Zo visualiseer je je dringende to-do’s.

2. Pak vervelende of moeilijke taken eerst aan

Het is zoveel leuker om snelle en makkelijke jobs eerst aan te pakken. Als je die achter de rug hebt, kan je je immers 100% concentreren op die moeilijke opdracht. Maar die aanpak zorgt er net voor dat je dikwijls niet toekomt aan het meest belangrijke van de dag. Gooi je planning dus radicaal om. Start je dag met die grote opdracht. Zo heb je ’s avonds gegarandeerd een voldaan gevoel. ‘Enjoy your Job’ wordt daardoor een stuk makkelijker.

3. Elimineer alle afleidingen

Vol goede moed begonnen aan die moeilijke opdracht? Goed zo. Maar wees op je hoede. Want talrijke verleidingen en afleidingen liggen op de loer. Elimineer alle storende factoren: leg je gsm aan de kant, sluit je social media af, bekijk je mailbox enkel op vastgestelde tijdstippen, zet desnoods je radio af en/of installeer je in een rustig hoekje of een lege vergaderruimte. Zo kan jij je ongestoord focussen op je taak.

Asap-tip: doelstellingenkalender

Die belangrijke opdracht zeker niet uit het oog verliezen? Visualiseer je goals met de Asap-doelstellingenkalender. Een originele weekplanner die je bevestigt op een zichtbare plaats en waarop je elke dag een must-do opdracht noteert. Ontdek hier alles over dit simpele, maar super effectieve systeem.

Met deze tips is je uitstelgedrag voorgoed verleden tijd. Het enige wat jij voortaan nog uitstelt, is je uitstelgedrag zelf.

Enjoy your job!

Vind jouw droomjob!

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen