In de huidige economie, waar technologie en kennis razendsnel evolueren, zijn levenslang leren en een cultuur van permanente vorming belangrijke kernwoorden. De oprukkende digitalisering vraagt nieuwe en andere competenties van ons allemaal. In heel wat jobs stijgt dan ook het belang van een goede technologische kennis, in combinatie met een ondernemende en creatieve ingesteldheid.

Levenslang leren is een essentiële bouwsteen om bedrijven competitief en productief te houden. Daarom doen de beleidsmakers in ons land volop inspanningen om zowel werkgevers en werknemers een leercultuur bij te brengen. Maar hoe ziet dit er in de praktijk uit? 

Levenslang leren is een mindset

Vandaag blijft leren niet meer beperkt tot de jaren op de schoolbanken en in de aula. Levenslang leren – ongeacht leeftijd of beroep– is intussen een mindset, die zowel werkgevers als werknemers enorme voordelen oplevert. 
 
Dit levenslange leerproces kan op veel verschillende manieren gebeuren, en voor een bijna onuitputtelijke waaier aan thema’s. Dit kan ‘old school’, via klassikale opleidingen, navorming, workshops of lezingen. Of je kan digitale tools inzetten, zoals webinars en online tutorials. Voor ieder wat wils dus! 

De voordelen van levenslang leren voor werknemers

Kennis en vaardigheden updaten is voor werknemers essentieel om zich vlot aan te passen aan de veranderende arbeidsmarkt. Wie de sneltrein van technologische innovaties niet wil missen, doet er goed aan om via (zelf)studie bij de les te blijven. 
 
Bovendien kan levenslang leren helpen om promotie te maken of om een loopbaantraject nieuw leven in te blazen. Zo zagen tijdens de coronapandemie heel wat werkgevers hoe medewerkers zich bij- of omschoolden en een nieuwe professionele uitdaging aangingen. 
 
Extra vaardigheden leren kan werknemers trouwens ook helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen in de professionele taken die ze uitvoeren. Dat leidt op zijn beurt tot meer werkplezier en een grotere professionele betrokkenheid

De troeven van leergierige medewerkers voor werkgevers

Ook als werkgever haal je heel wat rendement uit investeringen in leertrajecten voor je personeel. Leergierige medewerkers leveren immers kwaliteitsvol werk af én presteren erg efficiënt, waardoor je met je bedrijf of organisatie een voorsprong kunt uitbouwen ten opzichte van je directe concurrenten. 
 
Daarnaast is levenslang leren ook een ideale voedingsbodem voor innovatie en creativiteit op de werkvloer. En ook belangrijk: het zorgt voor een betere werkomgeving en teamdynamiek. Werknemers die zichzelf ontwikkelen, voelen zich gewaardeerd en gemotiveerd, wat kan bijdragen aan een positieve werkcultuur. 
 
Als werkgever profiteer je volop mee als de kennis en vaardigheden van je werknemers zich blijven ontwikkelen. Dat kan helpen om de werknemersloyaliteit te vergroten en voorkomen dat werknemers buiten het bedrijf op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen en ontwikkelingsmogelijkheden. Als je je medewerkers een aantrekkelijk trainings- en ontwikkelingstraject aanbiedt, kunt je je talenten – met al hun ervaring en expertise – maximaal aan boord houden. In deze tijden van knelpuntberoepen en lange vacaturelijsten is dit een zeer belangrijke troef! 

Zes tips om je medewerkers bij de les te houden

Het is duidelijk dat levenslang leren essentieel is voor het aantrekken van werknemers tijdens het rekruteringsproces, maar ook om hun vaardigheden en kennis, tijdens hun loopbaan, op peil te houden en professioneel te blijven groeien. Hoe help je medewerkers een boeiend leertraject uitstippelen? Geef hen de volgende tips: 

  • Maak een persoonlijk ontwikkelingsplan

    Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) maken is een goede manier om gericht te werken aan professionele groei. Bepaal als werknemer wat je wil bereiken en hoe je dit gaat doen. Identificeer welke vaardigheden en kennis je nodig hebt om je doelen te bereiken en maak een plan om die te ontwikkelen.

    Ook bij Asap bieden we onze medewerkers de kans om zich tijdens hun carrière verder te blijven ontwikkelen. Lees hier het verhaal van Elif. 

  • Zoek leer- en ontwikkelingsmogelijkheden
    Er zijn veel manieren om te leren, van online cursussen tot workshops en seminars. Zoek naar mogelijkheden die aansluiten bij je interesses en doelen. Praat ook met je werkgever over de mogelijkheden voor professionele ontwikkeling binnen je organisatie. 

  • Spijker je vaardigheden bij
    Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen in je vakgebied. Lees vakbladen, volg de nieuwsberichten in de sector en blijf op de hoogte van nieuwe technologieën. Zoek naar manieren om deze kennis toe te passen in je werk. 

  • Leer van anderen
    Praat als werknemer met andere professionals in je vakgebied en vraag naar hun ervaringen en inzichten. Vraag ook om feedback en denk actief na over je eigen werk en prestaties. 

  • Wees proactief
    Wacht niet tot je werkgever je vraagt om aan professionele ontwikkeling te doen. Wees proactief en vraag naar mogelijkheden om te leren en te groeien. Stel ook zelf doelen en neem de verantwoordelijkheid op voor je eigen ontwikkeling. Je kan hiervoor ook gebruiken maken van het Vlaams Opleidingsverlof (VOV) of het systeem van 'Educatief Verlof' inroepen. 

  • Blijf gemotiveerd
    Levenslang leren kan soms uitdagend zijn. Blijf gemotiveerd en blijf gefocust op je doelen. Beloon jezelf ook wanneer je een belangrijk doel hebt bereikt. 

Asap informeert! 

In dit blogartikel hebben we slechts een tipje van sluier gelicht over (de voordelen van) levenslang leren.
Uiteraard kunnen we hier niet alle vragen over dit uitgebreide thema beantwoorden.

Hulp nodig bij het zoeken van medewerkers?

Wil je extra informatie over de mogelijkheden van levenslang leren in jouw bedrijf of organisatie? Bij Asap helpen onze experts je graag verder. 

Neem contact op

Meer blogartikels lezen