‘Enjoy your Job.’ Het is niet alleen onze baseline. Het is een attitude die zit ingebakken in ons Asap-DNA. En daarin gaan wij ver. Erg ver. Zelfs terug in de tijd. Want je kan maar van je job genieten als je doet wat je graag doet. En dat start allemaal met de juiste studiekeuze.

‘Wat wil jij later worden?’ Stel die vraag aan kinderen en je krijgt steevast beroepen als dierendokter, brandweerman, zangeres, kapster en voetballer als antwoord. Er zijn er die hun kinderdroom ook werkelijk waarmaken. Voor de rest van ons is de juiste studiekeuze niet zo’n evidente zaak. Zeker als je goed bent in heel wat dingen.

Hoe je wél voor de perfecte studierichting kiest?

Dat is door jezelf de juiste vragen te stellen! Deze bijvoorbeeld …

Vraag 1: ‘Wat doe jij graag?’

Heel wat studiebeslissingen zijn gebaseerd op wat je het beste kan. Ben je een kei in wiskunde? Dan ga je best een wetenschappelijke richting uit. Heb je een talenknobbel? Dan studeer je best vertaler-tolk. Het is alsof je automatisch in een bepaalde richting wordt geduwd. Alleen … doe je dat eigenlijk wel graag? Talen gaan je dan wel vlot af, maar misschien vind je ze oersaai. Misschien wil jij iets met je handen gaan doen. Of hou je enorm van cultuur. Laat je niet misleiden door de cijfers op je rapport. Je droomjob kan een hele andere richting uitgaan!

Vraag 2: ‘Wat is jouw talent?’

Iedereen heeft talent. Iedereen heeft een bepaalde aanleg voor iets. Iets dat je – ondanks je inspanningen en harde werk – een heleboel energie geeft (in plaats van energie kost). Opgelet: verwar je talent niet met je vaardigheden. Vaardigheden zijn dingen die je kan aanleren, zoals een meubel maken. Maar of je de rest van je leven in een atelier wil doorbrengen? Denk eerder in een andere richting. Ben jij ondernemend? Communicatief? Organiseer jij graag feestjes of uitstapjes met je vrienden of klasgenoten? Vind je het superleuk om een hele dag je neefjes onder je hoede te nemen? Zoek gewoon jouw ding. Iets waar jij voor warm loopt. En kies dan een studierichting waarin jij dat ding kan doen en je je helemaal kan uitleven.

Vraag 3: ‘Wat wil je zelf?’

Er zijn heel wat externe factoren die een impact hebben op je studiekeuze. Wat je studiegenoten gaan doen bijvoorbeeld. Of het advies van leerkrachten, het CLB of goedbedoelde raad van ouders. Die houden vooral rationale argumenten voor ogen. ‘Ga je die richting wel aankunnen?’ ‘Biedt de studie genoeg werkzekerheid?’ ‘Kom je terecht in een (minder) goed betalende sector?’ Durf af te stappen van deze klassieke manier van denken. Zet alle argumenten van anderen aan de kant en maak zelf de keuze. Want jij wil voor de rest van je leven toch niet het leven leiden dat andere mensen voor je uitstippelden?

Studierichting kiezen? Luister naar je buikgevoel

Deze drie belangrijke vragen hierboven komen eigenlijk op hetzelfde neer. Een studierichting die je op het lijf geschreven is, kies je niet vanuit externe rationele argumenten. De arbeidsmarkt is zo flexibel dat die argumenten misschien binnen een aantal jaren totaal niet relevant meer zijn. Bovendien bepaal je nog altijd voor een groot deel zélf je succes. Kies dus voor een beroep waarvan je hart sneller gaat kloppen. Voor een activiteit waarvan je ogen gaan glinsteren. Vertrouw gewoon op jezelf en luister naar je buikgevoel. Dat is de beste garantie op professioneel geluk!

Informeer je goed!

Je definitieve keuze wordt een stuk makkelijker als je je goed informeert. Ga naar een opendeurdag van de unif of hogeschool waar je een opleiding wil volgen. Praat er met docenten en liefst ook met oudere studenten die je helemaal kunnen onderdompelen in hun studie-ervaringen. Praat ook eens met mensen die jouw droomberoep uitoefenen. Waar houden ze zich een hele dag mee bezig? Wat reilt en zeilt er in de sector? Die informatie is onbetaalbaar en geeft je een concrete blik op je toekomst vanop de eerste rij!

Asap-TIP
Ook online kan je heel wat nuttige informatie vinden. Surf bijvoorbeeld eens naar Asap.be. Daar ontdek je heel wat specifieke jobinfo en laatste nieuwtjes van de arbeidsmarkt.

Wat als je de foute studiekeuze maakte?

Heb je het gevoel dat je – letterlijk – niet in de juiste richting zit? Durf dan je keuze terug onder de loep nemen en deze keer voluit te kiezen voor je dromen. Zodat je je voortaan met plezier over je cursussen buigt. Ben je intussen al aan het werk en kost je job je bakken energie? Weet dat je niet de enige bent. Loopbaandeskundigen krijgen heel wat werknemers - voornamelijk tussen 35 en 45 jaar, de fameuze midlife! - over de vloer die zich niet goed voelen in hun job, net omwille van een studierichting die geen perfect match was.


Gelukkig zit je vandaag de dag niet voor de rest van je leven vast in een job of sector die je eigenlijk niet ligt. Er zijn heel wat mogelijkheden om het roer om te gooien. Je kan een online leerprogramma volgen. Er is avond- en weekendonderwijs. En je kan beroep doen op professionele loopbaanbegeleiding om deze keer een richting te vinden die je wél op het lijf geschreven is.

Enjoy your Education!

Enjoy your Job!

Tijdens je studies een centje bijverdienen voor die festivaltickets of toffe vakanties?

Vind jouw perfecte studentenjob

Ontdek hier