De hr-sector evolueert momenteel aan een razendsnel tempo. Mede onder impuls van nieuwe technologische ontwikkelingen en de dynamiek van de moderne arbeidsmarkt, moet je als hr-professional rekening houden met tal van trends en uitdagingen.

Het goede nieuws: als je daar succesvol mee om weet te gaan, dan leg je de basis voor een wendbare, succesvolle en innovatieve organisatie. De hamvraag is dan ook: welke ontwikkelingen verwachten we voor 2024? En hoe zet je die om in groeikansen voor jouw afdeling of onderneming?

1. Digitale opmars in werving en selectie

Een van de belangrijkste trends in 2024 is wel de verdere digitalisering van werving en selectie. Technologische tools zoals kunstmatige intelligentie (AI) en geavanceerde analyses zullen een grotere rol spelen bij het filteren van cv's, het vinden van geschikte kandidaten en zelfs bij het voorspellen van toekomstig succes op basis van data-analyse. Als hr-professional krijg je zo geweldige tools in handen om efficiënter en nauwkeuriger talent aan te trekken!

Lees ook onze blog: '11 digitale tools en technologieën om efficiënt nieuwe medewerkers aan te werven'

2. Focus op 'employee experience'

De klemtoon verschuift van traditioneel talent management naar een holistische benadering van 'employee experience'. Bedrijven en organisaties begrijpen steeds meer dat de creatie van een positieve werkomgeving niet alleen bijdraagt tot een grotere betrokkenheid van werknemers, maar ook tot het aantrekken en behouden van talent. De boodschap is duidelijk: richt je als hr-professional op het ontwikkelen van strategieën die de volledige levenscyclus van een werknemer omvatten, van rekrutering tot offboarding.

3. Groeiend succes van 'remote work' en hybride werkmodellen

Vandaag voelen we nog steeds de impact van de coronapandemie. In 2024 blijven hybride werkmodellen de norm, waarbij werknemers de nodige flexibiliteit krijgen om zowel op kantoor als op afstand te werken.

Hr-afdelingen moeten die verschuiving omarmen door een beleid te ontwikkelen dat de behoeften van zowel kantoor- als thuiswerkers ondersteunt, én tegelijk zorgen voor een inclusieve bedrijfscultuur. Die uitdaging is best pittig, omdat je voortdurend moet navigeren door de complexiteit van zowel kantoor- als telewerk. Een consistente bedrijfscultuur handhaven en gelijke kansen voor alle werknemers garanderen, ongeacht hun locatie, wordt dan ook cruciaal.

4. Voorrang aan de ontwikkeling van vaardigheden en competenties

Omdat technologieën voortdurend evolueren en de arbeidsmarkt steeds meer nieuwe behoeften vereist, wordt de ontwikkeling van vaardigheden een topprioriteit voor hr. Werknemers moeten bijgevolg nieuwe vaardigheden ontwikkelen om relevant te blijven. Investeer daarom in de identificatie van relevante vaardigheden en levenslang leren, zodat je vanuit de hr-afdeling het potentieel van teams mee uitbouwt en tegelijk de veerkracht van je organisatie vergroot.

5. Toenemende focus op diversiteit, gelijkheid en inclusie

In 2024 blijft diversiteit, gelijkheid en inclusie een hot topic. Bedrijven en organisaties moeten niet alleen streven naar diversiteit in hun personeelsbestand, maar ook naar een inclusieve cultuur, waarin elke stem wordt gehoord en gewaardeerd. Vanuit de hr-afdeling ga je daarom best aan de slag om programma’s te implementeren die de diversiteit bevorderen en discriminatie op de werkplek actief bestrijden.

Lees ook de whitepaper: 'Van vooroordelen naar voordelen: De kracht van diversiteit en inclusie'

6. Blijvende aandacht voor mentaal gezonde medewerkers

De voorbije jaren is de mentale gezondheid van werknemers uitgegroeid tot een belangrijk topic. In veel organisaties vallen werknemers immers uit door de toenemende werkdruk, soms in combinatie met een stressvolle thuissituatie. Dat veroorzaakt vaak psychisch verzuim en langdurige afwezigheid. Door te focussen op duurzame inzetbaarheid, structurele aandacht voor verzuimgesprekken en de creatie van een aangename werkomgeving zorg je dat collega’s mentaal (en ook fysiek) in topconditie blijven.

7. Oudere werknemers als groeikans

De vergrijzende samenleving biedt interessante kansen voor de arbeidsmarkt. 55-plussers vormen een steeds groter wordende groep werkenden, en een groot deel van hen vindt het leuk om te (blijven) werken. Bovendien zijn ze vaak erg gretig om zich te blijven ontwikkelen, zowel op het vlak van hard als soft skills. Zorg er daarom voor dat die groep zich blijft ontwikkelen. Bovendien zijn deze oudere collega’s perfect inzetbaar als mentor of coach voor jongere medewerkers binnen je organisatie. Die kruisbestuiving tussen jong en oud talent levert je dus alleen maar winst op!

Lees ook de blog: 'Waarom oudere werknemers onmisbaar zijn in jouw onderneming'