Elke keer weer die boterhammen met kaas of ham … Eerlijk, het doet je niet echt uitkijken naar de lunchpauze. Maar laat dat geen excuus zijn om ’s middags een kant-en-klare maaltijd te verorberen of – erger nog – met een lege maag verder te werken. Met een beetje organisatie kost het je amper moeite om een gezonde lunch te voorzien!

Voordelen van een lunchpauze op het werk

Nog zo veel werk voor de boeg, klanten die niet kunnen wachten, … Als je wil, vind je elke dag wel een reden om geen pauze te nemen of je boterhammen aan je bureau op te eten. Toch is dat geen goed idee. Niet alleen is het slecht voor je gezondheid, het beïnvloedt ook je prestaties.

Een gezonde lunch heeft namelijk voordelen op zowel mentaal als fysiek vlak:

  • Mentale ontkoppeling: zelfs een halfuurtje pauzeren, doet je goed. Praat over het weer of de laatste tv‑shows met je collega’s. Of geef even enkel je lekkere lunch de volle aandacht. Je een moment niet bezighouden met werkgerelateerde zaken, zorgt ervoor dat je na de middag beter met stress omkan.

  • Fysieke boost: De voedingsstoffen in je gezonde maaltijd geven je een energieboost waar je de verdere werkdag van profiteert. Ook als je stilzit, verbruik je trouwens energie. Onderschat bureauwerk dus niet! Je hersenen verbruiken maar liefst 20% van je totale energie. Eet je niet op tijd, dan wordt het effectief moeilijker om na te denken en goed te functioneren.

Asap geeft je daarom graag inspiratie voor een gezonde lunch op het werk. Sommige slaatjes kan je vlug vers maken de avond voordien. Andere gerechten bereid je en vries je in wanneer je er tijd voor hebt.

We helpen je op weg met 5 gezonde lunchrecepten:

trendy lunch in a jar

1. Trendy lunch in a jar

Dit slaatje van rode biet, roggebrood, appel en haring is lekker fris en voedzaam én zit boordevol vitaminen. Of volg de laatste trend en neem je slaatje mee in een glazen bokaal.

Bereiding voor 1 persoon:
Verkruimel een dikke snede roggebrood en bak het in de pan met wat boter om er een crumble van te maken. Maak een slaatje van rode biet, appel, kappertjes en augurk. Voeg naar eigen smaak verse kruiden toe zoals dille, bieslook en peterselie. Een sausje kan je maken van zure room en graanmosterd, eventueel met een koffielepel mayonaise. Kruid af met een scheutje tabasco, peper en zout. Als je de bokaal gevuld hebt met het slaatje en de crumble, leg er dan nog wat stukjes opgelegde haringfilet bij en een beetje waterkers. Klaar!

verassende lunchbox

2. Verrassende lunchbox

Dit is de ideale middagsnack voor zowel kinderen als volwassenen. Een doosje vol gezonde lekkernijen: verse soep, een luxesandwich en groentesticks. Simpel maar heerlijk. verrassende lunchbox

Bereiding voor 1 persoon:
Tomatensoep? Aspergesoep? Welke soep je ook nog overhebt of er nog in de vriezer zat, het is extra handig om ze thuis al op te warmen. Dan kan je ze gewoon meenemen in een thermosfles. Daarnaast kan je jezelf eens goed verwennen met een luxesandwich op het werk. Wat dacht je van dikke boterhammen van meergranenbrood met omelet, ham en verse tuinkruiden? Om lekker knapperige groentesticks te maken, snijd je gewoon wortel, komkommer en selder in reepjes. Een gezond dipsausje maak je van yoghurtmayonaise (yogonaise) met een scheutje ketchup. Bron: Jeroen Meus

klassieke caesersalade

3. Klassieke caesarsalade

Een salade die iedereen kent en eigenlijk niet moeilijk te maken is: de caesarsalade. Heb je nog wat gebakken kip over, dan komt dat goed uit. Zo niet, kan je een kippenbil afkoken en in stukjes scheuren.klassieke caesarsalade Wat heb je nog nodig voor deze klassieker? Croutons van toastbrood, Romeinse sla, wat Parmezaanse kaas en een dressing. Gebruik daarvoor wat yoghurtdressing of maak de gekende caesardressing:

Ingrediënten voor 1 persoon:
een eierdooier
1⁄2 teentje look
1⁄4 dl natuuryoghurt
een partje limoen of citroen
1⁄4 eetlepel mosterd
3 cl arachideolie
zoute ansjovisfilet
cayennepeper
Engelse saus (Worcestershiresaus)

Bereiding: De Caesardressing is een variatie op de klassieke mayonaise. Begin met de eierdooier in een mengbeker te doen. Pel de look en snijd de teentjes in kleine stukjes. Knijp het partje limoen of citroen uit in de beker en voeg er de mosterd aan toe. Plaats de staafmixer in de pot en schenk al mixend de arachideolie toe, tot je een stevige mayonaise krijgt. Schenk yoghurt bij de mayonaise en mix alles tot een romige dressing. Voeg de zoute ansjovis toe, een voorzichtig snuifje cayennepeper en enkele druppels Worcestershiresauce (Engelse saus). Mix alle ingrediënten in de dressing. Proef en kruid af naar eigen smaak. Bron: Jeroen Meus

koude pasta met tonijn

4. Koude pasta met tonijn

Deze frisse, heerlijke lunch maak je de avond ervoor in 10 minuutjes klaar. Eenvoudiger kan bijna niet.

Ingrediënten voor 1 persoon:
100 g farfalle (strikjespasta)
half blikje tonijn
handvol maïs uit blik
1⁄4 komkommer
1⁄4 rode paprika
1⁄4 sjalot

Bereiding: Kook de pasta gaar volgens de instructies op de verpakking. Giet de pasta af en laat afkoelen. Laat de tonijn en de maïs uitlekken. Spoel de rode paprika, verwijder de zaadjes en de witte zaadlijsten en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Schil de sjalot en snipper hem fijn. Snijd het stuk komkommer in blokjes. Meng de pasta met alle gesneden groenten, de maïs en de tonijn. Bron: Libelle Lekker

salade van superfood

5. Salade van superfoods

Fan van superfood? Dan kies je in plaats van pasta toch gewoon voor quinoa? Dit Zuid‑Amerikaans gewas zit boordevol vitaminen en mineralen. Bovendien is quinoa gluten- en cholesterolvrij. Perfect ingrediënt voor een gezonde koude lunch. salade van superfood

Ingrediënten voor 1 persoon:
Ca.30 g rode of witte quinoa
Sap van een kwartje citroen
1/4 granaatappel
1 eetlepel gesnipperde lente-ui
1 eetlepel bieslook in ringetjes
Enkele walnoten 1 eetlepel olijfolie
Peper en zout

Bereiding:
Doe de quinoa in een pan met twee keer zoveel water. Breng even aan de kook. Zet het deksel op de pan en laat de quinoa nog 12 à 15 minuutjes garen op een laag vuur. Giet dan af en roer er de olijfolie en het citroensap door. Laat alles afkoelen. Hak de walnoten grof. Snijd de granaatappel open en haal er de pitjes uit. Meng ze samen met de noten, de bieslook en de lente-ui door de quinoa. Breng op smaak met peper en zout. Bron: Libelle Lekker

Zo, genoeg inspiratie om een hele werkweek heerlijk gezond te lunchen!

Vind jouw droomjob

Zin in een toffe, nieuwe job? Bekijk snel onze jobs. Misschien ziet er wel iets tussen dat jou op het lijf geschreven is.

Bekijk alle jobs