Netwerken. Krijg je ook al klamme handen alleen al maar door eraan te denken? Niet nodig. Zeker niet met onderstaande do’s-and-don‘ts die je sterk leren netwerken in een handomdraai.

Interessante contacten leggen en uitzoeken wat je voor elkaar kan betekenen : daar draait het bij netwerken allemaal om. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen je onthouden en in de toekomst eventueel beroep doen op je diensten? Hoe maak je een uitstekende eerste en blijvende indruk zonder pushy over te komen?

6 stappen om beter te netwerken

Stap 1: bereid je pitch voor

Netwerkevents zijn dikwijls informele gelegenheden. Toch is een goede voorbereiding cruciaal voor een geslaagde passage. Informeer op voorhand naar de gastenlijst, zodat je een selectie kan maken met wie je graag wil kennismaken. Bereid op basis daarvan ook alvast een korte pitch voor. Zodat je op het moment zelf niet met je mond vol tanden staat als mensen je een vraag stellen. Waarin je gespecialiseerd bent bijvoorbeeld. Welke problemen je oplost voor je klanten. Waarin je verschilt van je concurrenten. Hou het kort maar krachtig. Je moet je verhaal in enkele minuten kunnen vertellen. Specifiek zijn is dan ook de boodschap. Illustreer met concrete voorbeelden of cijfergegevens. Zo is het plaatje direct duidelijk voor je gesprekspartners.

Stap 2: let op je uitstraling

Een goede eerste indruk maak je met een zelfzekere uitstraling. Let daarom op je houding. Zak niet onderuit, maar sta fier rechtop. Neem een succespose aan. En maak het jezelf vooral niet moeilijk. Draag zakelijke maar makkelijk zittende kledij en accessoires (knellende schoenen zijn een killer). ‘Ingewikkelde’ hapjes laat je best passeren, hoe verrukkelijk die er ook uitzien. Je wil toch vermijden dat je de rest van de avond door moet met vlekken op je kleding? Of etensresten tussen je tanden? Zorg er ook voor dat je altijd 1 hand vrij houdt om handen te schudden of naamkaartjes uit te wisselen. Hou ook altijd een servet bij de hand, vettige vingers zijn uit den boze.

Stap 3: ga in gesprek

Hoe stap je een ruimte binnen en leg je contact met mensen die je niet kent? Interesse tonen is het codewoord. Stel jezelf even voor en breek het ijs met originele vragen. ‘Wat doe jij precies?’ is een inspiratieloze opener. Gooi het over een andere boeg. Informeer wat je gesprekspartner vindt van de locatie, de hapjes, etc. Misschien heeft hij/zij een drukke dag achter de rug. Of was er file onderweg. Met small talk maak je een persoonlijke connectie en trek je het gesprek vlot op gang. Tip: spreek af met een collega of zakenpartner. Dan heb je direct een gesprekspartner en kunnen jullie elkaar introduceren. Dat maakt het event meteen een stuk leuker.

Stap 4: toon interesse in je gesprekspartners

Natuurlijk wil je graag honderduit vertellen wie je bent en wat je doet. Maar een goed contact start je niet met een monoloog. Praat dan ook niet te lang over jezelf. Zet je gesprekspartners in de spotlights. Toon interesse. Stel open vragen, luister goed en probeer te achterhalen hoe jij hen kan helpen. Je bereikt meer door genereus te zijn dan door te willen nemen, nemen, nemen. Geef tips. Deel informatie. Of introduceer mensen aan elkaar. En oh ja, hou het positief. Roddelen is ten strengste verboden.

Stap 5: wissel naamkaartjes uit

Vergeet in al die (interessante) gesprekken geen naamkaartjes uit te wisselen. Want na het zoveelste nieuwe contact is het lastig om namen te onthouden. En je wil je achteraf je gesprekspartners toch goed herinneren? Maar doe het selectief. Naamkaartjes verzamelen is geen olympische sport.

Stap 6: volg je contacten op

Een geslaagd netwerkevent achter de rug? Goede contacten gelegd? Fijn zo. Laat die dan ook niet verwateren. Klasseer de naamkaartjes die je verzamelde niet meteen, maar doe er iets mee. Noteer er bij thuiskomst al eventuele bijzonderheden op, zoals iets wat tijdens het gesprek besproken werd. Makkelijk om je later terug dingen voor de geest te halen. Stuur achteraf ook een mailtje met een verwijzing naar je kennismaking en eventueel nuttige informatie of een antwoord op een vraag. Zo hou je het contact warm. Maak ook een connectie via LinkedIn. Zo kunnen jullie online het contact verder zetten.

Met tegenzin naar een netwerkevent gaan? Dat hoeft voortaan niet meer. Met een goede voorbereiding en enkele nuttige tips in het achterhoofd, ben jij de ster op de netwerkvloer. En geniet je binnenkort van een sterk netwerk.

Vind jouw droomjob!

Ontdek ons aanbod