Bedrijven krijgen vacatures moeilijk ingevuld. Terwijl er wél voldoende potentieel is. Hoog tijd om dat potentieel te benaderen vanuit een minder traditionele visie! Daarom startte onderzoeksbureau Tempera, het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten (VFU) en Samenlevingsopbouw provincie Antwerpen het project ‘Intercompetent’. Dat neemt de competenties van kortgeschoolde en anderstalige werkzoekenden in het vizier. En daar staat Asap, als partner van het project volledig achter.

Wat is project ‘Intercompetent’?

Kortgeschoolde en anderstalige werkzoekenden vormen een steeds groter wordende groep die nauwelijks toegang krijgt tot de arbeidsmarkt. De redenen daarvoor zijn onder andere:

  • een te grote focus op diploma’s en certificaten;

  • te hoge eisen op vlak van Nederlands op de werkvloer;

  • te weinig erkenning van elders verworven competenties.

Ons samenwerkingsproject ‘Intercompetent’ benadert kortgeschoolde en anderstalige werkzoekenden daarom vanuit een andere hoek. De focus ligt resoluut op talent, dat vaak nog te veel verborgen blijft. Wat kunnen deze mensen écht? En hoe kunnen we die competenties inzetten op de werkvloer?

Competenties in kaart brengen met de ACT-tool

Efficiënt inzetten op talent? ASAP doet het al jaren. Vanuit onze vestiging in Antwerpen investeren we dan ook samen met onze projectpartners in de ontwikkeling van specifieke competentietools, zoals de nieuwe ACT-tool (=Actief Competenties Toetsen). Die tools moeten de verborgen talenten van kortgeschoolde en anderstalige werkzoekenden herkennen en actief inschakelen via uitzendarbeid.

Daarom organiseren we in samenwerking met de VDAB, Samenlevingsopbouw Antwerpen en het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten tussen januari en juni 2020 zes bijzondere jobdagen waarop we aan de slag gaan met de ACT-tool om de talenten van de kandiaten die geconfronteerd worden met een taalbarrière in kaart te brengen en hen een vlottere toegang te verschaffen tot de arbeidsmarkt. Aan de hand van praktische testen brengen we de capaciteiten van (kortgeschoolde en anderstalige) kandidaten in kaart en geven we hen sollicitatietraining. Zo kunnen we aan het einde van de jobdag samen bekijken welke jobopportuniteiten we hebben

Met het project ‘Intercompetent’ en de ACT-tool:

  • brengen we competenties in kaart die we evalueren op het vlak van taaldrempels;

  • ontwikkelden we samen met werkzoekenden, uitzendconsulenten en bedrijfsleiders een geselecteerde competentie doe-tool;

  • werken we samen met ervaren onderzoekers op vlak van evaluatie en ontwikkeling;

  • versterken we werkzoekenden om zelf hun competenties te herkennen en erkennen;

  • versterken we uitzendconsulenten om competenties van anderstalige werkzoekenden te herkennen en erkennen;

  • versterken we uitzendconsulenten en bedrijfsleiders om vooroordelen over anderstalige werkzoekenden aan te pakken.

Enjoy your Job!

Vind jouw droomjob.

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen