Het studentenleven is niet goedkoop. Je opleiding is niet gratis. Je studiemateriaal krijg je niet cadeau. En dan hebben we het nog niet over je studentenleven buiten de aula. Misschien zijn je ouders je persoonlijke sponsor. Maar hoe dan ook wil je uiteindelijk toch op eigen benen staan. En daarvoor heb je financiële middelen nodig. Je opties? Aan de slag gaan als jobstudent of kiezen voor het statuut van werkstudent. Maar wat is nu het verschil? En waarvoor kies jij het best? We leggen het je graag even uit.

Werken als jobstudent

De meeste studenten kiezen ervoor om hun job als jobstudent uit te oefenen. Als jobstudent mag je in België 600 uur per jaar werken. Je betaalt dan verminderde sociale bijdragen. Dat levert je dus een financieel voordeel op. De regels om van dit statuut te genieten?

  • Je bent minimum 16 jaar oud (of je bent minimum 15 jaar en je hebt de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs al achter de rug).
  • Je bent nog steeds student.
  • Studeren is – nu ja – je hoofdactiviteit.
  • Je werkt niet als je les hebt of als je andere schoolactiviteiten moet volgen.
  • Je volgt geen avondschool.
  • Je kan geen jobstudent meer zijn in het bedrijf waar je een contract hebt van meer dan een jaar.

Deeltijds naar school? Strengere regels.

Ook als je deeltijds naar school gaat, kun je als jobstudent werken. Toch is dat minder evident omdat:

  • je tegelijkertijd geen deeltijdse stage- of arbeidsovereenkomst mag hebben;
  • je geen leercontract mag volgen;
  • je geen werkloosheidsuitkering mag ontvangen;
  • je alleen in de schoolvakanties mag werken.

Werkstudent ≠ jobstudent

Combineer jij werken en leren? Is je hoofdstatuut niet dat van student? Of werk je meer dan 600 uren per jaar? Dan ben je een werkstudent. Je betaalt dan wel alle sociale bijdragen op je loon, maar je krijgt ook vakantiegeld op basis van je gepresteerde uren. Vaak voorzien hogescholen en universiteiten voor werkstudenten ook een apart statuut, zodat werk en studeren makkelijker te combineren valt.

Van jobstudent naar werkstudent

Ben je niet zeker welke piste je het best bewandelt? Of verandert je situatie in de loop van het jaar? Geen probleem. Je kunt perfect starten als jobstudent en tijdens het jaar overstappen op het statuut van werkstudent. Voor de eerste 600 gewerkte uren gelden verminderde sociale bijdragen. Vanaf je 601ste uur betaal je volwaardige bijdragen.

Jobstudent Werkstudent
Aantal uren per jaar600Onbeperkt
Recht op kinderbijslag Ja Let op, in bepaalde gevallen niet. Check ons studentendossier voor meer info.Ja, maar als je meer dan 80 uur per maand werkt, vervalt je recht op kinderbijslag voor die maand
RSZ-bijdragenVerminderde sociale bijdragenNormale sociale bijdragen
NettoloonGemiddeld iets hogerGemiddeld lager
StudentenovereenkomstJaNee
VakantiegeldNeeJa
EindejaarspremieMeestal nietJa, in bepaalde gevallen
Speciaal statuut op onderwijsinstellingNeenJa
ArbeidsongevallenverzekeringJaJa

De verschillen

Zit je nog met vragen over het verschil tussen een jobstudent en een werkstudent? Of ben je een student op zoek naar een job via een interimcontract? Spring dan snel binnen in een Asap-kantoor bij jou in de buurt!

Enjoy Your Job!

Vind jouw perfecte studentenjob!

Ontdek ons aanbod