Pas aan de slag of ervaren rot in het vak? Respecteer altijd de veiligheidsvoorschriften om jezelf en je collega’s te beschermen. Want Safety First geldt voor iedereen!

Veilig werken betekent risico’s perfect kunnen inschatten, vanaf je eerste werkdag

Een nieuwe job gevonden? Proficiat! ASAP bereidt je perfect voor op je eerste werkdag. Welk soort werk ga je doen? Welke beschermingsmiddelen moet je dragen? Wat zijn de risico’s op de werkvloer? Je leest het allemaal in onze ASAP-werkpostfiche.

Daarna is het de beurt aan je werkgever. Tijdens een persoonlijk onthaal krijg je uitgebreide info over de werking van machines, de werkmaterialen en alle eventuele risico’s die aan je job verbonden zijn. Bovendien leert jouw peter of meter je de kneepjes van het vak. Zo voorkom je fouten en maak je vast en zeker een veilige start.

Is er geen of te weinig onthaal op je eerste werkdag? Krijg je geen peter of meter aangeduid? Weet je niet hoe je iets moet doen? Vraag er dan naar. Zo toon je je jezelf van je beste kant: een gemotiveerde medewerker die arbeidsongevallen wil voorkomen. En dat is in het belang van alle partijen.

Veilig werken betekent alert blijven, zelfs als je veel ervaring hebt

Een arbeidsongeval zit vaak in een klein hoekje, ook al heb je niet meteen de gevaarlijkste job ter wereld. Jouw grootste vijand? De macht der gewoonte. Soms vind je een manier om sneller te werken, maar verlies je je veiligheid uit het oog. Je weet dat de machine die je elke dag gebruikt gevaarlijk is, maar na al die tijd word je wat slordiger. Je draagt je veiligheidsuitrusting niet meer, want je hebt nog nooit iets voorgehad. Drie gouden tips: blijf alert, signaleer meteen elke onregelmatigheid en volg altijd alle veiligheidsvoorschriften

Krijg je te maken met een nieuwe werkprocedure, machine of post? Denk dan niet ‘we zullen dat varkentje even snel wassen’. Volg een gepaste opleiding, stel vragen, wees nieuwsgierig. Zo voorkom je onveilige situaties voor jezelf en je collega’s.


Veilig, veiliger, veiligst? ASAP gaat voor de overtreffende trap! Veiligheid: daar werken we samen aan. Heb je ook maar de kleinste vraag over je werksituatie? Contacteer dan je veiligheidsadviseur.


Enjoy your (Safe) Job!