Als bediende heb je (in het algemeen) het geluk te mogen werken in een propere omgeving. Maar dat wil niet zeggen dat je zelf minder aandacht moet besteden aan hygiëne! Kleine ruimtes, gemeenschappelijke materialen en contacten met je collega’s, klanten en leveranciers zijn bronnen van microben. Enkele eenvoudige aandachtspunten zijn nochtans voldoende om de verspreiding van ziekten tegen te gaan.

De vier gouden regels voor een goede hygiëne

Een verkoudheid, griep, buikgriep: het zijn maar enkele voorbeelden van veel voorkomende ziektes die je makkelijk oploopt tijdens je job. Zeker als je werkt in een kleine ruimte.

Zeg dus resoluut stop tegen bacteriën en virussen. Met deze vier gouden regels voorkom je de verspreiding ervan:

Regel 1

Was je handen regelmatig met water en zeep of een desinfecterende handgel.

Regel 2

Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze meteen weg na gebruik.

Regel 3

Bedek je mond als je niest of hoest. Liefst met een papieren zakdoekje, dat je meteen weggooit. Geen bij de hand? Gebruik dan je elleboog, zodat je geen bacteriën en virussen overbrengt op deurklinken en gemeenschappelijke materialen. Was ook regelmatig je handen.

Regel 4

Geef geen hand of kus als je ziek bent.

Handen wassen is een kunst

Je handen eventjes snel met water afspoelen? Daarmee raak je de bacteriën en virussen helaas niet kwijt. Handen wassen is eigenlijk een kunst. En met deze tips word jij een meester handenwasser.

  • Neem zeep en maak je handen nat.

  • Was je handen gedurende 20 seconden. Zeep alle delen goed in: nagels, duimen, de ruimte tussen je vingers, zelfs je polsen.

  • Spoel uitvoerig en droog je handen zorgvuldig.

  • Sluit de waterkraan indien mogelijk met een zakdoek om deze niet meer aan te raken.

Wil je meer informatie? Op zoek naar handige tips voor meer veiligheid op de werkvloer? Neem contact op met je preventieadviseur.

Enjoy your (safe) Job!