Goed nieuws. Ongelukken met machines kunnen in veel gevallen vermeden worden. Ervaring leert dat ongelukken op de werkvloer vooral te maken hebben met onveilig handelen. En daar kan je zelf iets aan doen. 

De (beschermende) rol van je werkgever

Alles start natuurlijk bij een veilige werkomgeving. Daarvoor is je werkgever verantwoordelijk.  Machines moeten optimaal afgesteld en gekeurd zijn. Daarvoor krijgen ze een CE-keurmerk. De nodige persoonlijke beschermingsmiddelen moeten altijd beschikbaar zijn. Zo kan jij elke dag aan de slag in de best mogelijke omstandigheden.

Elke machine heeft een handige handleiding

Je eigen veiligheid én die van je collega’s, die heb je zelf voor een stuk in de hand. Blijf er altijd goed bij met je hoofd. Wees je bewust van de mogelijke risico’s van lawaai, trillingen, bewegende onderdelen, .. Bij elke machine hangt een werkinstructie over het specifieke gebruik ervan. Neem die grondig door vooraleer je ermee aan de slag gaat. Zo weet je precies wat te doen om problemen te vermijden. Hangt die werkinstructie er niet? Vraag ‘m dan aan je verantwoordelijke.

Problemen met een machine? Signaleer het

Loopt er iets fout? Blokkeert de machine? Is er een defect? Ga nooit, maar dan ook nooit zélf aan de slag aan de machine. Blijf er met je handen vanaf. Ook al lijkt het probleem eenvoudig en denk je het snel te kunnen fiksen. Bij een probleemsituatie is er maar een ding te doen: slim handelen en je verantwoordelijke verwittigen.


Veiligheid, daar werk je samen aan. Heb je vragen over je werksituatie? Twijfel je aan de kwaliteit van de ladders op je werkplek? Spreek je leidinggevende of je preventieadviseur aan.


Enjoy your Job!