Voel jij je moe op het einde van de dag? Dat is normaal: het is een teken dat je een productieve en drukke dag achter de rug hebt. Maar begin je ’s morgens al moe aan je werkdag, pas dan op. Want een veilige werkvloer begint met uitgeslapen medewerkers!

De effecten van vermoeidheid

Begin je dikwijls moe aan je werkdag? Dan is het oppassen geblazen. Want de cijfers bevestigen het: vermoeidheid geeft een verhoogd risico op ongevallen op de werkvloer! De mogelijke effecten en gevaren van vermoeidheid zijn divers:

 • Verminderde waakzaamheid en concentratie
  Je hebt moeite om aan je functievereisten te voldoen en beslissingen te nemen.
   

 • Prikkelbaarheid en een slecht humeur
  De goede relatie met je collega’s raakt vertroebeld, je vertoont grillig en/of gewelddadig gedrag.
   

 • Slaperigheid
  Je brengt jezelf en je collega’s in gevaar, zeker tijdens het rijden of besturen van machines of voertuigen.

ASAP-slaapadvies

Een goede nachtrust is meer dan een schoonheidsslaapje. Veel meer: je nachtrust speelt een belangrijke rol in de preventie van ongevallen op de werkvloer. Door de specifieke werkuren in shiften en/of tijdens de weekends en de fysieke inspanningen die je job met zich meebrengen, is het bovendien dubbel zo belangrijk dat je voldoende rust neemt.

ASAP trakteert je dan ook graag op (verre van slaapverwekkend) slaapadvies:

 • Zoek naar een goede balans tussen werk en gezin.
  Een drukke job combineren met je gezinssituatie is niet altijd evident. Las regelmatig tijd voor jezelf in, zodat je even op adem kan komen.
   

 • Ga op tijd naar bed.
  Zorg dat je voldoende slaapt. Het aantal vereiste uren is voor iedereen anders, maar gemiddeld heb je toch 7 à 8 uur slaap nodig.
   

 • Rust je slaapomgeving goed uit.
  Een goede slaapkwaliteit heeft ook te maken met je omgeving: vermijd lawaai in de kamer, verduister de ruimte zoveel mogelijk, zorg ervoor dat je slaapkamer niet te warm of koud is, ventileer de kamer zodat er voldoende frisse lucht aanwezig is, installeer een comfortabel bed, …
   

 • Zorg voor een ontspannen ochtendshift.
  Hectische ochtenden zijn niet bevorderlijk om fris aan je dag te beginnen. Organiseer jezelf de avond ervoor: maak je lunchpakket en leg al je spullen alvast klaar.
   

 • Vermijd oplichtende schermen voor het slapen.
  Breng je hoofd alvast in rustmodus. Oplichtende schermen van tv, smartphone, pc en games houden je hersenen actief. Die vermijd je dus best vlak voor je slapen gaat.

Opmerking: het is belangrijk om een vermoeidheid te onderscheiden van een constante vermoeidheid. Slaap je regelmatig meer dan 10 uur? Heb je de mogelijkheid om vaak te rusten, maar voel je je nog steeds moe? Raadpleeg dan voor alle zekerheid even je huisarts.


Het is duidelijk. Veiligheid op de werkvloer start bij wakkere collega’s. Dus vooruit. Zet dit scherm snel uit en bereid je voor op een zalige nachtrust. Alert blijven voor een veilige werkvloer? Contacteer je veiligheidsadviseur voor meer deskundige tips en advies. 


Enjoy your Sleep!

Enjoy your Job!