De winter staat weer voor de deur. Je trips van en naar het werk zijn een stuk minder aangenaam. ‘s Morgens ga je de deur uit in het donker en ’s avonds kom je in het donker terug thuis. De verminderde zichtbaarheid heeft een nefast gevolg voor het risico op ongevallen. Reden genoeg om alert te zijn onderweg.

5 regels die je veilig door het verkeer loodsen, ook in de winter

In de beste omstandigheden op de baan gaan tijdens de donkere winterperiode? Dat kan met deze wintertips.

 1. Plannen is de boodschap! 
  Welke outfit trek je morgen aan? Wat neem je mee in je lunchbox? Denk er vanavond al aan en bereid zoveel mogelijk voor. Zo heb je morgenvroeg alle tijd en hoef je je niet te haasten in het verkeer.
   

 2. Hou de weersvoorspellingen in het oog.
  Zijn de vooruitzichten voor morgen niet zo gunstig? Zorg er dan voor dat je een beetje vroeger kan vertrekken. Zo arriveer je veilig en op tijd op je werk. Slecht weer vandaag? Pas je rijgedrag aan en maak geen onverwachte manoeuvres.
   

 3. Zit je achter het stuur? Laat je gsm dan gewoon rinkelen en concentreer je altijd 100% op de weg.

 4. Neem geen middelen (medicijnen, alcohol, drugs, …) die je alertheid verminderen.

 5. Zorg ervoor dat je uitgerust, kalm en ontspannen de baan opgaat.

Donkere winterdagen? Slechte weersomstandigheden? Je verstand is op die momenten de beste copiloot! Hou dan ook altijd jouw missie duidelijk voor ogen: veilig en gezond op je werk arriveren en terug thuis geraken.

Wil je meer info of ben je op zoek naar nuttige tips om iedereen mee te laten werken aan de veiligheid op je werkplaats? Contacteer je leidinggevende of preventieadviseur.

Enjoy your (safe) Job!