Natuurlijk wil jij je steentje bijdragen voor een gezond en veilig milieu. En dat hoeft niet met grote initiatieven. Kleine inspanningen maken al een wereld van verschil. Ook op het werk. Wij geven je graag enkele eenvoudige maar doeltreffende tips!

Energievriendelijke maatregelen

Duurzaam omspringen met energie op de werkvloer kan al met enkele kleine aanpassingen. Bijvoorbeeld consequent het licht uitdoen als je je bureau, de refter of het toilet verlaat. Maar er zijn ook andere ‘kleine’ energievreters die je niet uit het oog mag verliezen. Is je gsm opgeladen? Verwijder ook dan ook de lader uit het stopcontact. Want hoewel die niet meer oplaadt, blijft hij (nodeloos) stroom verbruiken!

Een goede tip: ga ’s avonds nog even op ‘energiejacht’ vooraleer je naar huis vertrekt. Printers, koffietoestellen, airco, lichten, schermen in stand-by … Controleer of alle elektrische toestellen uitstaan en er geen ramen of deuren meer open staan. Klaar? Super. Je bespaart niet alleen op je energiefactuur, maar levert een belangrijke bijdrage aan ons milieu.

Less (paper) is more

Ook de omschakeling naar een digitale werkplek wordt elke dag duidelijker. Er zijn dan ook duizenden alternatieven om je papierstapel te vervangen. Digitale post-its, apps om je opdrachten te managen, CRM-systemen, opslagruimtes in de cloud waardoor je niet meer eindeloos bestanden over en weer moet zitten mailen met collega’s, ... Voortaan hoef je niet meer op zoek naar documenten, want jij hebt alle data altijd bij de hand. Super handig toch?

Die digitale mogelijkheden zijn meteen ook een goede reden om je printactiviteit te beperken. Denk goed na vooraleer je een mail of document print. Heb je het nodig op papier? Of niet écht? Doe het dan niet. Per vergissing een verkeerd document geprint? Gooi dan de pagina’s niet weg, maar gebruik ze efficiënt als kladpapier. Zijn die helemaal volgeschreven met ideeën? Gooi ze niet in de vuilnisbak, maar houd alle papier gescheiden van de rest van het andere afval zoals blikjes, pets, plastic en restafval (dat je ook best scheidt).

Energiek onderweg

Niet alleen op je werk kan je duurzaam omspringen met energie. Ook je van en naar je job verplaatsen kan energiebewust:

  • Mooi weer? Geef je wagen een snipperdagje en spring op de fiets.

  • Geen zin meer om in de files te gaan staan, zoals zovele anderen? Gebruik het openbaar vervoer.

  • Wonen er collega’s in je buurt? Spreek dan af en carpool samen naar het werk. 

Het zijn stuk voor stuk gemakkelijke maatregelen die niet alleen goed zijn voor het milieu en een veilige werkomgeving, maar ook voor je portefeuille.

Enkele energievriendelijke handelingen inbouwen in je dagelijkse routine? Betrek ook je collega’s en medewerkers bij je milieubewust denken. Want samen staan we sterk!

Heb je vragen? Nood aan nog meer tips? Contacteer je preventieadviseur.

Enjoy your (safe) job!