Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s): ze hebben al heel wat levens gered en permanente schade voorkomen. Zoals de veiligheidshelm. Enkele belangrijke weetjes over deze superheld.

Veiligheid: een helm is een hoofdzaak

Een bouwwerf, werkvloer, productieruimte ... stuk voor stuk locaties waar een ongeluk in een klein hoekje zit. Een baksteen of metalen onderdeel valt, een balk tuimelt omlaag ... Bescherm jezelf daarom zo goed mogelijk. Zeker je hoofd. Eén verkeerde klap kan onherstelbare hersenschade aanrichten. Of erger ... Denk maar aan de wielrenners die een helmloze buiteling bekopen met hun leven.

Superheldsoorten: 2 soorten helmen

Er bestaan 2 soorten helmen die je beschermen tegen specifieke risico’s.

  • Stoothelmen
    beschermen je als je je hoofd stoot tegen harde of scherpe voorwerpen of oppervlakken.
     

  • Veiligheidshelmen
    vangen de klap op van vallende stenen, materialen, brokstukken of andere voorwerpen.

Geen kopzorgen meer

Het dragen van een helm is op veel locaties (wettelijk) verplicht: bij werken met hefwerktuigen, op stellingen, bouwplaatsen en in de meeste chemische en petrochemische bedrijven. Maar slimme werknemers grijpen altijd naar hun helm voordat ze het werk aanvatten. Een life-saving reflex die iedereen zou moeten maken.

Houdbaarheid van je helm

Een helm is regelmatig aan vervanging toe. Zodra hij barstjes vertoont, een slag voor je heeft opgevangen of is gevallen, is het tijd voor een nieuwe. Wist je bovendien dat een helm een echte houdbaarheidsdatum heeft? Check maar eens aan de binnenzijde ervan.

Helmen hebben kleurcodes

Wist je dat de kleur van je helm ook een betekenis heeft? Witte helmen sieren meestal de hoofden van leidinggevenden of ploegbazen. De kleuren voor de werknemers verschillen van onderneming tot onderneming. In elk geval, wat de kleur ook is, knappe koppen dragen altijd een helm.


Veilig werken? Hou je hoofd erbij. Heb je vragen over de helm als persoonlijk beschermingsmiddel? Contacteer dan je preventieadviseur.


Enjoy your Job!