Veiligheid op het werk? Dat is een zaak van álle werknemers. Iedereen is betrokken partij. Hoe jij je steentje kan bijdragen tot een veilige werkplek voor jezelf en je collega’s? Dat lees je hier.

Kunnen werken in veilige omstandigheden is een absolute basisvereiste. ‘Safety’ komt altijd ‘first’! Je werkgever is dan ook wettelijk verplicht de perfecte werkvoorwaarden en -omstandigheden te garanderen zodat jij je job op een correcte manier kan uitoefenen. Dat betekent ook dat hij specifieke veiligheidsopleidingen moet voorzien en jou en je collega’s voldoende moet informeren hoe je ongelukken kan vermijden.

Eén voor allen, allen voor één

Want de werkvloer kan maar een veilige plek zijn als iedereen een inspanning doet om de veiligheidsregels 100% te respecteren. Zelfs wanneer het extra tijd kost. Zelfs wanneer daarvoor meer moeite moet gedaan worden. En ook al heb je het al die tijd kunnen doen zonder ongelukken (dat is geen referentie: voor alles is een eerste keer!). Hebben je collega’s lak aan al die regeltjes? Weet dan dat ze niet alleen zichzelf, maar ook jou in gevaar brengen!

Reageer op onveilige situaties

Je hebt er dan ook alle belang bij te reageren op onveilig gedrag. Merk je dat je collega’s zichzelf in een gevaarlijke situatie brengen? Aarzel niet om hen daarop attent te maken. En het belangrijkste: volg hen in geen geval in hun onveilige gedrag. Hoe moeilijk het soms ook is om de groep niet te volgen: veiligheid komt altijd op de eerste plaats.

Hoe jij een steentje kan bijdragen aan een veilige werkomgeving?

  • Informeer je verantwoordelijke als je een onveilige situatie opmerkt.

  • Check regelmatig je werk- en veiligheidsuitrusting. Is die stuk of versleten? Vervang ze dan onmiddellijk.

  • Communiceer met je collega’s en durf vragen stellen.

Neem dus altijd de juiste voorzorgen. Volg hardnekkig de veilige handelswijze. Daarmee geef je het goede voorbeeld. En hopelijk zien je collega’s in dat het eigenlijk niet zo moeilijk is alle voorschriften te volgen.

Laat het duidelijk zijn. Veiligheid op de werkvloer? Dat is puur teamwork.


Meer nuttige tips en info nodig om iedereen mee te laten werken aan een veilige werkplek? Contacteer je veiligheidsadviseur.


Enjoy your (safe) Job!