Vermoeide of brandende ogen op het einde van je werkdag? Of zelfs hoofdpijn? Verlicht je klachten met een eenvoudige oplossing. 

Computers zijn niet meer weg te denken op kantoor. Ze vergemakkelijken ons werk gevoelig. We zouden niet meer weten wat te doen zonder. Maar ze kunnen ook een bron van lichamelijke ongemakken zijn. Boosdoener is vaak een slecht geïnstalleerd beeldscherm. De gevolgen? Vermoeide ogen. Tranende ogen of met een brandend, prikkelend gevoel. En in sommige gevallen zelfs hoofdpijn. 

Hoe kan je je ogen beschermen bij computergebruik?

Je ogen optimaal beschermen? Dat kan in veel gevallen op een eenvoudige manier. Hou deze 3 stappen voor ogen en voel het verschil.

 1. Plaats je scherm op 50 à 70 cm afstand. 
  Neem afstand van je beeldscherm. Letterlijk. Plaats je scherm recht voor je, op een armlengte afstand. Met je rug tegen de rugleuning van je stoel moet je met uitgestrekte arm het beeld kunnen raken. De ideale kijkafstand ligt tussen 50 en 70 centimeter. 
   

 2. Plaats de bovenrand van je scherm maximaal op ooghoogte.
  Ga rechtop zitten op je bureaustoel en kijk strak voor je uit. Staat de bovenrand van het scherm op ooghoogte? Goed zo. Dat is de maximale hoogte. De ‘rustblik’ van je ogen valt dan mooi neerwaarts in het midden van het scherm. Dit is tegelijk ook de ideale houding voor je nek.
   

 3. Pas de grootte van je schermteksten aan. 
  Ook de puntgrootte van je schermteksten spelen een rol. Zijn teksten moeilijk leesbaar door te kleine lettertjes, ondanks een groot beeldscherm met hoge resolutie? Dan moeten je ogen te veel focussen en raken ze vermoeid. Of je leunt automatisch weer naar voren in een slechte werkhouding. Pas daarom de puntgrootte aan of zoom voldoende in op je documenten.

Open je ogen voor een verkeerd schermgebruik op kantoor. Een kleine aanpassing in positie betekent echt een wereld van verschil!


Heb je vragen over hoe je je ogen kan beschermen? Contacteer dan je veiligheidsadviseur.


Enjoy your Job