Ladder net niet hoog genoeg? Je gaat snel even op de leuning staan. Geen stabiele ondergrond? Ach, het duurt maar een paar seconden. Think again! Een ongeluk is snel gebeurd. Niet alleen dakwerkers doen hun job op (grote) hoogte. Ook voor andere beroepen in de bouw is het vaak nodig om op hoogte te werken. Niet toevallig is het risico op vallen dan ook één van de eerste oorzaken van ongelukken op de werf.

Welke hoogtewerker  voor welke klus?

Moet jij regelmatig een klus uitvoeren op hoogte? Doe dat dan veilig en kies voor de meest geschikte hoogtewerkers. 

Ladders: voor lichte, korte klussen
Naar een hoger of lager niveau gaan op een bouwwerf? Dat doe je meestal met een ladder. Voor lichte en korte klussen mag je er zelfs op blijven staan. Maar opgelet: in principe moet er een risicoanalyse gemaakt worden om in te schatten of je de klus veilig kan uitvoeren.

Tip: Ladders moeten regelmatig worden gecontroleerd. Maar check toch altijd eerst zelf of de ladder in goede staat verkeert. Merk je barsten of afgebroken treden op? Laat dat dan weten aan je werfleider.

Trapladders: voor klussen op beperkte hoogte
Een trapladder is een handige tool voor gebruikelijke klussen op een beperkte hoogte. Maar toch. Zorg ervoor dat ook je trapladder in goede staat verkeert. Pas ook je werk aan: van een trapladder val je niet hoog, maar het risico blijft wél aanwezig. Hoe je een trapladder het best gebruikt? Het lijkt eenvoudig, maar je denkt best nog even aan deze tips.

Stelling: stabiel werken op grote hoogte
Moet je werk uitvoeren op grote hoogte? Dan zijn stellingen de enige veilige keuze. Ze garanderen namelijk een hogere stabiliteit én hebben een ingebouwde valbeveiliging. Er bestaan verschillende soorten stellingen, die allemaal gecontroleerd en gemonteerd moeten worden door getrainde mensen. Is ze hoger dan 2m? Dan moet de stelling hieraan voldoen. Hoe je ze veilig kan plaatsen lijkt heel eenvoudig. Maar hou zeker deze tips in het achterhoofd.

Welke hoogtewerker je ook gebruikt voor je job: zorg dat je weet hoe je een ladder, trapladder en/of stelling gebruikt. Het klinkt eenvoudig, maar er zijn regels om te volgen. Je werkgever is trouwens verplicht je daarvan ‘op de hoogte’ te brengen nog vooraleer je erop stapt.

Collectieve en persoonlijke bescherming

Werk je op het dak van een huis of gebouw? Dan heb je extra bescherming nodig. Zorg ervoor dat de nodige collectieve beschermingsmiddelen aanwezig zijn. Is het door omstandigheden of door de constructie niet mogelijk die te installeren? Gebruik dan alle mogelijke persoonlijke beschermingsmiddelen die beschikbaar zijn (bijvoorbeeld een harnas).

Op je nu collectieve en/of individuele bescherming gebruikt: kies een tool die is aangepast aan de situatie op de werf én je persoonlijke job. En hou ook rekening met weersomstandigheden: (hevige) wind, ijzel, mist en sneeuw brengen een extra risico mee.


Meer info? Nuttige tips nodig om veilig op (grote) hoogte te werken? Contacteer je preventieadviseur.


Enjoy your (safe) Job!