Verbrand je niet op de werkvloer | ASAP
Home / Veiligheid / Verbrand je niet op de werkvloer

Veiligheidstips voor:

Verbrand je niet op de werkvloer

Een stoot, een val: als huishoudhulp krijg je al eens te maken met (kleine) ongelukjes. Maar er zijn nog andere risico’s waar je niet meteen aan denkt. Brandwonden bijvoorbeeld. En die ontstaan niet alleen tijdens het strijken of het koken. Want ook poetsproducten kunnen lelijke wonden maken.

Veilig koken en strijken

Iedereen heeft het al wel meegemaakt: opspettend vet, warme dampen en/of, een (te) hete pan. Het risico op een brandwonde tijdens het koken is reëel. Ook tijdens de strijk kan het al wel eens te heet worden voor je huid. Daarom is het uiterst belangrijk om altijd zo voorzichtig mogelijk te werk te gaan, je goed te concentreren en te werken in een georganiseerde ruimte. Zo kan je al veel ongelukken vermijden.

Veilig poetsen

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar ook de chemische poetsproducten die je dagelijks gebruikt, kunnen irritaties en zelfs brandwonden veroorzaken. Draag daarom altijd je veiligheidshandschoenen, zodat je huid niet wordt blootgesteld aan de producten. Ongelukjes voorkom je door je poetsproducten in hun originele verpakking met informatielabel te laten. Toch overgieten in een andere fles of flacon? Plak er een duidelijk etiket op met de benaming van het product.

Don’t mix

Opgelet: meng nooit of nooit verschillende poetsproducten. Die kunnen namelijk een gevaarlijke chemische reactie geven: giftige dampen die tot ademhalingsproblemen leiden, hitte en een bijtende inwerking op je huid.

Deze combinaties moet je absoluut vermijden!

 • Verschillende soorten gootsteenontstoppers
  Je gootsteen proberen te ontstoppen maar niet meteen het resultaat dat je hoopte? Spoel het eerste middel eerst goed door en wacht voor alle zekerheid een dag vooraleer je een ander product in de leiding giet. Ontstoppers mengen kan zelfs leiden tot een ontploffing!
   
 • Baking soda en azijn
  Baking soda en azijn zijn ideale middelen om op een veilige, ecologische manier te poetsen. Maar samen zijn ze geen goede match. Combineer ze en je houdt enkel zout water over, de azijn doet de baking soda namelijk opschuimen en verdwijnen. Geen ideale basis dus om het huis spik en span te krijgen.
   
 • Waterstofperoxide en azijn
  Twee wondermiddelen op zich. Waterstofperoxide ontsmet oppervlakken. Azijn is meedogenloos voor kalk en vuil. Maar meng ze en je krijgt perazijnzuur. Een bijzonder irriterend goedje voor je ogen en huid, dat bovendien schadelijk is voor je longen. Schokken (door het in een emmer te vervoeren) of opwarming (door in de zon te staan) doen het perazijnzuur zelfs ontploffen.
   
 • Bleekmiddel en azijn
  Bleekmiddel en azijn werken beiden desinfecterend. Maar een combinatie van de twee draait uit op chloorgas, bijzonder irriterend voor je ogen, luchtwegen én huid. Pas op dus voor brandwonden.
   
 • Bleekmiddel en ammoniak
  Bleekmiddel en ammoniak mengen? Niet doen. Het resultaat is een gevaarlijk gas: chloramine. Chloramine irriteert de luchtwegen (met symptomen als kortademigheid en pijn op de borst) en veroorzaakt brandwonden.

Bron: https://www.margriet.nl/in-en-om-het-huis/handig/schoonmaakmiddelen-nooit-moet-mengen/

Eerste hulp bij brandwonden

Ai! Toch een brandwonde door hitte of een chemisch product? Wat te doen?

Het Rode Kruis heeft daarvoor 1 gouden regel. Eerst water, de rest komt later.

Koel de brandwonde onmiddellijk af met koel of lauw stromend leidingwater. Laat de waterstraal minimum 10 minuten over de wonde stromen, tot de pijn verlicht is. Bel vervolgens een arts of het noodnummer 112, afhankelijk van de ernst van de brandwonde.

Weet je niet goed wat te doen? Consulteer de brandwondeninfo van Het Rode Kruis.


Nog vragen? Stel ze aan onze preventieadviseurs op 089 20 14 00 of mail naar preventieadviseur@asap.be.


Enjoy your (safe) job!