Werken in de bouw is een stiel apart. Soms moet je werken in een ongemakkelijke houding en/of zware lasten dragen. Je rug staat daardoor – letterlijk – constant onder druk. Druk die op termijn kan leiden tot chronisch pijn. Hoog tijd dus om zorg te dragen voor je lichaam!

Lasten tillen, een zware lading dragen, machines onder controle houden: je neemt al snel onbewust een ‘slechte’ werkhouding aan tijdens de job. Beetje bij beetje voel je de pijn opkomen, tot constante rugpijn ervoor zorgt dat je je job niet meer kan uitoefenen.

Toch stoer blijven verder werken? Geen goed idee.

Toon ruggegraat en ontzie je rug zoveel mogelijk.

  • Check eerst hoe zwaar de lading is die je moet optillen of verplaatsen. Zo vermijd je onaangename (lees: pijnlijke) situaties. Aan te zware ladingen begin je beter niet (alleen).
     

  • Zware ladingen optillen? Maak daarvoor gebruik van het juiste gereedschap, zodat je je zo weinig mogelijk moet bukken. Plaats dozen bijvoorbeeld op een in de hoogte verstelbare tafel in plaats van op de vloer.
     

  • Zware lasten verplaatsen? Doe dat niet manueel, maar gebruik apparatuur zoals een palletwagen, trolley, enz. Je ontziet je rug én de klus is sneller geklaard.
     

  • Een job in de bouw is teamwork. Sta je voor een zware en/of volumineuze lading? Vraag hulp aan je collega’s en steek samen de handen uit de mouwen. Hou de ruimte daarbij ordelijk en overzichtelijk, zodat er geen risico is op valpartijen.

1 lading van 10 kilo = 10 ladingen van 1 kilo?
Geen probleem bij lasten die op zich niet zo zwaar wegen? Vergis je niet. Ook veelvuldig ‘lichtere’ ladingen optillen en vervoeren heeft een belangrijke impact op je lichaam.

Ook je specifieke werkhouding heeft een impact op je rug.

Deze tips maken zware lasten dragen een heel stuk ‘draaglijker’.

  • Ga dicht bij het op te tillen object staan.

  • Plaats je voeten iets uit elkaar aan weerszijden van het object.

  • Leun niet voorover, maar gebruik je beenspieren. Ga door je knieën en hou je rug recht. Terug rechtkomen doe je op dezelfde manier.

  • Heeft de lading een handvat (bijvoorbeeld een emmer)? Neem die dan in de ene hand en plaats je andere hand tegen je dij. Geen handvat? Neem de lading dan met beide volle handen vast, zodat je voldoende grip hebt.

Nog een laatste advies van onze preventieadviseurs.

Merk je dat het hanteren van lasten op de werf een risico vormt voor je gezondheid? Meld dit asap aan je werkgever. Zo kan hij/zij de nodige maatregelen nemen om elk gezondheidsrisico op de werkvloer te vermijden.

Heb je vragen? Stel ze aan je preventieadviseur.

Enjoy your (safe) job!