Agressief gedrag komt voor op elke werkvloer. Maar vooral in de bouwsector heeft het diepe fundamenten. Hoe komt dat eigenlijk? En wat kan je eraan doen? Met deze Asap-tips bouw je agressief gedrag op de werf vakkundig af.

Eén derde van alle leergasten ervaart agressie of spanningen op het werk

De bouwsector scoort traditioneel slecht op het vlak van agressief gedrag op de werkvloer. Intimidatie, verbaal misbruik, pesterijen en beledigingen komen (helaas) regelmatig voor. En dan hebben we het nog niet over constant vervelende of gevaarlijke klusjes moeten opknappen, lange tijd in de zon moeten werken, werktools die weggenomen worden en zelfs schade aan persoonlijke eigendommen. 

Maar liefst één derde van alle (jonge) leergasten ervaart agressie of spanningen op het werk. Ook medewerkers die op een of andere manier verschillen van de groep – door geslacht,  attitude, levenswijze, geloof, grootte, leeftijd, … -– krijgen er vaak mee te maken.En net zij zijn gevoelig voor agressief gedrag, omdat ze in de minderheid zijn en/of het onaanvaardbare gedrag niet durven melden. “Want hey, de bouw blijft een stoere (mannen)wereld waar je niet flauw moet doen. En je wil de situatie toch niet erger maken?”

Maar wat kan je dan wel doen?

Hoe pak je agressief gedrag aan?

  • Praat erover met een vertrouwenspersoon.
    Of je nu zelf het slachtoffer bent van agressief gedrag of een andere collega: laat het gedrag niet toe. Praat erover met een collega of een vertrouwenspersoon, bijvoorbeeld de preventieadviseur. Die kan je eventueel helpen om het probleem op te lossen.
     

  • Probeer het probleem persoonlijk op te lossen.
    Misschien heeft de persoon die (regelmatig) agressief gedrag toont de intentie om te kwetsen. Maar de agressie kan ook een ‘gewoonte’ zijn, een manier om iets gedaan te krijgen. Zonder dat de pestkop zich eigenlijk bewust is van het effect van zijn/haar daden. Probeer het probleem in eerste instantie dan ook persoonlijk op te lossen. Praat eens met hem/haar op een rustig moment en leg uit hoe jij en/of je collega’s zich voelen bij zijn/haar gedrag. Misschien komt de ‘dader’ zo wel tot inzicht.
     

  • Bespreek het probleem met je werfleider.
    Hoe gaat de onderneming waarin je werkt om met agressief gedrag? Je werkgever heeft hiervoor (verplicht) een policy opgesteld. Neem die eens door. Zo weet je wat te doen en kan je het probleem ook bespreken met je werfleider of manager.
     

  • Dien een officiële klacht in.
    Blijft het agressieve gedrag aanhouden, ondanks alle inspanningen? Weet dan dat je een officiële klacht kan indienen tegen de agressieve persoon bij de dienst Toezicht op het Welzijn op het Werk. Als ultieme middel kan je zelfs een procedure starten bij de bevoegde rechtbank.

Meer weten? Wil je in alle vertrouwen praten over agressief gedrag op de werf? Je preventieadviseur is er voor je.

Enjoy your (safe) Job!