Goede medewerkers zijn cruciaal voor je onderneming. Zij zijn immers verantwoordelijk voor de realisatie van je doelstellingen. Hen gemotiveerd houden is dan ook prioritair. Maar hoe doe je dat precies? Waarmee win je als ondernemer resoluut de harten van je medewerkers?

Een interessant loon of jaarlijkse bonus is uiteraard een belangrijke factor in de jobtevredenheid van je werknemers. Het is een fijne beloning voor het harde werk. Maar loon is bijlange niet de enige motivator. Integendeel. Werknemers stappen soms in een nieuwe job met een lager loon, maar met een hogere jobtevredenheid.

Hoe jij ervoor kan zorgen dat je medewerkers gemotiveerd en betrokken blijven?

Tip 1 - Daag uit met interessante taken

Hele dagen doorbrengen in een routineuze job … zo’n liedjes duren meestal niet lang. Uiteraard zijn er altijd minder leuke aspecten aan de job. Maar in het algemeen hou je je medewerkers gemotiveerd met een interessant takenpakket, zoveel mogelijk afgestemd op hun persoonlijkheid, talenten en interesses. Zoek samen uit welke opdrachten hen liggen. En schuif die dan ook zoveel mogelijk hun richting uit.

Tip 2 – Geef regelmatig feedback

De jaarlijkse evaluatiegesprekken liggen al een tijdje onder vuur. Het is veel efficiënter om regelmatig feedback te geven en bij te sturen waar nodig. Wees daarbij gul met complimenten. Geef opbouwende kritiek. De bedoeling is om samen iets op te bouwen.

Tip 3 - Geef je medewerkers verantwoordelijkheid

Medewerkers presteren het best als ze zich betrokken voelen in de onderneming. Als ze het gevoel hebben ook echt iets te zeggen hebben. Stimuleer een eigen inbreng. Laat ruimte voor initiatieven. Zelfstandige beslissingen mogen nemen is een enorme motivator

Tip 4 - Geef ruimte aan persoonlijke ontwikkeling

We leven in een snel veranderende wereld. Bijblijven bij de laatste ontwikkelingen is de boodschap. Laat medewerkers continu groeien en leren. Geef hen de mogelijkheid hun talenten en vaardigheden steeds meer te ontwikkelen. Dat kan via interne of externe opleidingen, een cursus, seminarie of workshop.

Tip 5 - Bouw aan een hecht team

Collega’s brengen meer tijd door met elkaar dan met hun familie of vrienden. Het is dan ook belangrijk dat ze zich goed voelen samen. Stimuleer daarom een hecht groepsgevoel. Organiseer een wekelijkse after work drink, een teambuilding per afdeling, een onvergetelijk personeelsfeest, ... Laat medewerkers samen leuke momenten beleven. Zo leren ze elkaar ook op een andere – soms verrassende - manier kennen.

Tip 6 - Trakteer op interessante ervaringen

Er zijn ook heel wat leuke kleine ervaringen waarop je je medewerkers kan trakteren. Nodig hen bijvoorbeeld uit voor een beursbezoek of een etentje met een klant. Laat hen een interessante meeting bijwonen. Neem hen mee de baan op. Zo leren ze ook andere ondernemingsaspecten kennen en dingen bekijken vanuit een ander - breder - perspectief.


Je werknemers gemotiveerd houden? Stimuleer hen. Inspireer. Pas bovenstaande tips toe en je medewerkers blijven je gegarandeerd trouw.

Veel succes en … Enjoy your Job!

Vind versterking voor jouw team.

Schakel ons team van HR-experts in.

Contacteer ons

Meer blogartikels lezen