Zo help je mee aan een rookvrije werkomgeving voor je huishoudhulp | ASAP
Home / Artikel / Zo help je mee aan een rookvrije werkomgeving voor je huishoudhulp

Zo help je mee aan een rookvrije werkomgeving voor je huishoudhulp

Comment offrir un environnement sans tabac à votre aide-ménagère ?

Roken op de werkvloer is sinds 2006 wettelijk verboden. Als werkgever zijn wij verplicht onze huishoudhulpen een rookvrije werkomgeving te garanderen. Maar wat als die werkomgeving jouw privéwoning is, waar de arbeidswet letterlijk in rook opgaat? Tijd voor goede afspraken!

Passief roken = roken

Tabaksrook bevat heel wat schadelijke en kankerverwekkende stoffen. Een totaalverbod op roken op de werkvloer is dan ook volkomen terecht. Maar bij je thuis doe je natuurlijk wat je wil. Gevolg? Jouw huishoudhulp rookt gewoon (passief) met je mee. Met alle gevolgen van dien: een verhoogde kans op hart- en vaatziekten (zoals een hartaanval) en longaandoeningen zoals longkanker en astma.


Rokers-wist-je-dat

Meer dan 4000 chemische stoffen, waarvan minstens 250 schadelijk zijn en meer dan 50 zelfs kankerverwekkend: dat is waar rokers én meerokers aan blootgesteld worden.


Een veilige werkomgeving = een rookvrije werkomgeving

Een veilige en gezonde werkplek is voor ASAP Dienstencheques een must. Niemand heeft er baat bij als jouw huishoudhulp zich niet goed voelt, ongerust is of moeilijk kan ademen. Integendeel. Als je hulp zich fit voelt en plezier heeft in zijn/haar job, is heel het huis zoveel te sneller spik en span. Iedereen gelukkig. Daarom maken we graag goede afspraken om tenminste de werkuren van onze huishoudhulpen rookvrij te maken. Hoe jij daarbij kan helpen?

  1. Rook niet (binnen) tijdens de werkuren
    De rook die wordt uitgeblazen of opstijgt van een brandende sigaret zijn beiden schadelijk, voor ie-der-een in de buurt. Jouw huishoudhulp ademt de tabakslucht mee in. Daarom vragen we vriendelijk om tijdens de werkuren niet binnen te roken. Zelfs niet in een andere kamer: de schadelijke rook vindt snel z’n weg door heel het huis.
     
  2. Verlucht alle kamers minstens een half uur op voorhand
    Je sigaret doven is helaas niet voldoende. Want ook al zie of ruik je de rook niet (meer), de schadelijke stoffen blijven nog lang in de ruimte hangen. Daarom adviseren we alle kamers minstens een half uurtje uitgebreid te verluchten vooraleer jouw huishoudhulp aan de slag gaat.

Rookstop

Een rookvrije werkomgeving voor onze huishoudhulpen? Daar gaan wij bij ASAP Dienstencheques niet luchtig mee om. En met jouw hulp lukt dat zeker! Heb je vragen? Neem contact op met je ASAP Dienstencheques-contactpersoon.

Wil je zelf graag stoppen met roken? Top! Check snel www.tabakstop.be of bel gratis naar 0800 111 00. Succes!

vind een huishoudhulp in jouw buurt.

Enjoy your (smoke free) House!

Bron: www.gezondleven.be, www.jouwhuismijnwerkplek.be