Werken in een rookvrije omgeving | ASAP
Home / Artikel / Werken in een rookvrije omgeving

Werken in een rookvrije omgeving

Werken in een rookvrije omgeving

Roken op de werkvloer is sinds 2006 wettelijk verboden. Maar wat als die ‘werkvloer’ een privéwoning is, waar die arbeidswet letterlijk in rook opgaat? Geen nood. ASAP Dienstencheques biedt eerste hulp voor een rookvrije werkomgeving voor jou als huishoudhulp.

‘Verboden te roken’ op de werkvloer

Tabaksrook bevat heel wat schadelijke en kankerverwekkende stoffen. Een totaalverbod op roken op de werkvloer is dan ook volkomen terecht. Helaas is die wet niet van toepassing in een privéwoning. Ga jij als huishoudhulp bij rokers aan de slag? Dan rook je gewoon (passief) mee. Niks aan te doen? Toch wel. Een veilige en gezonde werkplek is voor ASAP Dienstencheques namelijk een must. We engageren ons dan ook bewust om jou een rookvrije werkomgeving te kunnen garanderen.

Goede afspraken niet in rook laten opgaan

Hoe ASAP de rook om je hoofd te lijf gaat? In eerste instantie door de situatie bespreekbaar te maken en samen goede afspraken te maken.

  1. Niet (binnen) roken tijdens de werkuren

Passief roken = roken. We informeren onze gezinnen uitgebreid over de gevolgen ervan. De rook die wordt uitgeblazen of opstijgt van een brandende sigaret zijn beiden schadelijk, voor ie-der-een in de buurt. Als huishoudhulp adem jij de tabakslucht mee in. De gevolgen daarvan op jouw gezondheid? Een verhoogde kans op hart- en vaatziekten (zoals een hartaanval) en longaandoeningen zoals longkanker en astma. Met die consequenties in gedachten is niet (binnen) roken terwijl jij aan het werk bent een kleine moeite.

  1. Minstens een half uur op voorhand verluchten

Een sigaret doven is helaas niet voldoende. Want ook al zie of ruik je de rook niet (meer), de schadelijke stoffen blijven nog lang in de ruimte hangen. Daarom adviseren we alle kamers minstens een half uurtje uitgebreid te verluchten vooraleer jij start.


Rokers-wist-je-dat

Meer dan 4000 chemische stoffen, waarvan minstens 250 schadelijk zijn en meer dan 50 zelfs kankerverwekkend: dat is waar rokers én meerokers aan blootgesteld worden.


Hoe ga je ter plekke om met rokende gezinnen?

Niemand heeft er baat bij als jij je niet goed voelt of moeilijk kan ademen. Integendeel. Als jij je fit voelt en plezier hebt in je job, is heel het huis zoveel te sneller spik en span. Iedereen gelukkig. Durf dus te vragen om niet te roken als je aan het werk bent en op voorhand alle kamers te verluchten. Weet je niet goed hoe? De campagne ‘Jouw huis, mijn werkplek’ geeft je in een toffe video enkele interessante tips om een rookvrije werkomgeving bespreekbaar te maken.

Is er niemand thuis terwijl je werkt? Zet dan zelf alle ramen groot open en leg een briefje met de vriendelijke vraag volgende keer te verluchten op voorhand. Krijg je geen gehoor bij je gezin? Meld de situatie dan bij je ASAP-verantwoordelijke, zodat wij de nodige stappen kunnen ondernemen.

Rookmelder

Een rookvrije werkomgeving, ook voor jou als huishoudhulp? Daar gaan wij bij ASAP Dienstencheques niet luchtig mee om. Heb je vragen? Surf dan even naar www.jouwhuismijnwerkplek.be. Of neem contact op met je ASAP Dienstencheques contactpersoon

Wil je zelf graag stoppen met roken? Top! Check snel www.tabakstop.be of bel gratis naar 0800 111 00. Succes!

aan de slag als huishoudhulp?

Enjoy your (smoke free) Job!