Welke taken mag je huishoudhulp wel/niet doen? | ASAP
Home / Artikel / Welke taken mag je huishoudhulp wel/niet doen?

Welke taken mag je huishoudhulp wel/niet doen?

Er is niets fijner dan thuiskomen in een proper huis. Dankzij je huishoudhulp staat alles netjes aan de kant en hebben stof en vuil geen schijn van kans. Maar poetsen is niet het enige wat op zijn/haar to-dolijstje staat. Waarmee je huishoudhulp je wettelijk mag helpen in huis (en waarmee niet!) lees je hier.

Op het to-dolijstje van je huishoudhulp

Een huishoudhulp maakt je leven makkelijker, op zoveel manieren. Dit zijn al de taken die jij voortaan niet meer zelf hoeft te doen (wat mogelijk is binnen de afgesproken werkuren uiteraard). Zo houd jij tijd over voor quality time met vrienden en familie. Of gewoon voor jezelf, om even helemaal niks te doen.

Poetsen
Stof en vuil worden vakkundig aangepakt. Je huishoudhulp stofzuigt, dweilt, zwabbert of wrijft vloeren in met was. Ramen, muren, meubels, tapijten en trappen krijgen een beurt. Bedden worden opgemaakt. Je koelkast, diepvriezer, oven, microgolf en fornuis blinken als nieuw. En ook je lavabo, douche, badkuip en toilet ruiken fris. De vaatwasser wordt gevuld en weer leeggemaakt.

Wassen en strijken van huishoudlinnen
Je kleding en linnengoed vind jij voortaan frisgewassen en gestreken in de kast.

Naaiwerk
Je huishoudhulp is handig met naald en draad. Knopen terug aannaaien en gaten stoppen is voor haar/hem geen probleem.

Kleine boodschappen doen
Te voet of met de fiets naar de bakker, post, supermarkt, apotheek: je huishoudhulp zorgt ervoor dat je kasten en koelkast nooit leeg zijn.

Bereiden van maaltijden
Soep maken voor de rest van de week? Een grote pot spaghettisaus waarmee je de diepvriezer kan vullen? Je avondeten kant en klaar in de koelkast als je thuiskomt? De tafel dekken en afruimen? Je huishoudhulp doet het allemaal.

Het huis in topconditie houden
Kamerplantjes krijgen op tijd water. Alle gebruikte materialen worden schoongemaakt en netjes op hun plek teruggezet. Het afval wordt op de juiste manier gesorteerd en buiten gezet.

Hulp bij verplaatsingen van een (erkende) mindervalide of minderjarig kind
Opgelet, het gaat hier over verplaatsingen. Verzorgen en oppassen mogen helaas wettelijk niet, zoals je hieronder kan lezen.

Wat je huishoudhulp niet mag doen

Die multitaskende duizendpoot in huis is misschien een held in jouw ogen. Maar dat maakt haar/hem nog geen superheld. Er zijn ook jobs die je huishoudhulp wettelijk niet mag uitvoeren. Schrap onderstaande taken dus zeker van je lijstje!

Ladders beklimmen
Kasten op een bepaalde hoogte uitwassen lukt met een opstapje. Maar dat is het hoogste dat je huishoudhulp mag gaan. Ladders zijn verboden terrein.

Zolders of kelders poetsen
Je huishoudhulp mag aan de slag in de bewoonbare ruimtes. Stoffige zolders of kelders horen daar niet bij.

In de tuin werken
Het gras maaien, nieuwe bloemen planten, de haag snoeien: dat laat je best over aan een gespecialiseerd iemand met groene vingers.

Gevaarlijk of ongezond werk
Aan de slag met gevaarlijke producten, sanitaire klussen uitvoeren, iets fixen aan elektrische installaties, dakwerken en kleine verbouwingswerken uitvoeren, verven en behangen, uitwerpselen en bouwafval opruimen … Ook daarvoor doe je best beroep op een specialist.

Babysitten, oude/zieke mensen verzorgen of op huisdieren passen
Je huis is veilig in de professionele handen van je huishoudhulp. Op kinderen en dieren passen of mensen verzorgen mag je huishoudhulp wettelijk niet.

Administratief werk
Kan je administratie ook een opkuis gebruiken? Helaas past dat niet binnen het takenpakket van je huishoudhulp.


Hou er zeker ook rekening mee dat je familie tot de 2de graad niet mag inschakelen als huishoudhulp. Heb je vragen over hoe je huishoudhulp je leven makkelijker kan maken? Neem contact op met onze ASAP Dienstencheques-experts in jouw buurt.


Enjoy your Quality Time!