Week van de Mobiliteit 2018: met de fiets naar het werk | ASAP
Home / Artikel / Week van de Mobiliteit 2018: met de fiets naar het werk

Week van de Mobiliteit 2018: met de fiets naar het werk

Week van de Mobiliteit 2018: de voordelen van een (bedrijfs)fiets

Op zondag 16 september weren 48 Vlaamse steden en gemeenten koning auto in hun centrum. Straten komen dan helemaal terug in handen van voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer. Het is meteen ook de start van de Week van de Mobiliteit, tot en met 22 september. Een ideaal moment om ook even stil te staan (nee, niet in de file) bij jouw mobiliteit van en naar het werk!

Als sinds 1996 organiseert het Netwerk Duurzame Mobiliteit jaarlijks de Week van de Mobiliteit. De campagne focust op duurzame mobiliteit en bewust autogebruik. Je vierwieler regelmatig eens inwisselen tegen de fiets om naar het werk te gaan? Het blijkt op heel wat vlakken een slimme beslissing!

5 redenen om te kiezen voor een fiets

 1. Je vermijdt alle files.
  Hoeveel tijd verlies je elke dag in die ellendige files? En hoe gestresseerd kom je daardoor toe op het werk? Beeld je nu eens in dat je jezelf moeiteloos kan manoeuvreren door al dat stilstaande verkeer. Parking vinden? Geen probleem! Jij komt voortaan elke dag op tijd én ontspannen toe op het werk. Zalig toch?
   
 2. Je bouwt je conditie moeiteloos op.
  Wetenschappers raden aan minstens 30 minuten per dag te bewegen. Maar tussen je uitdagende job en drukke gezinsleven, is dat niet altijd even makkelijk. De oplossing? Maak gebruik van je reistijd naar en van het werk en je hebt geen (duur) fitness abonnement meer nodig. Je dagelijkse rit geeft je hart en bloedvaten een boost, vetrolletjes verdwijnen langzaamaan en spieren hertekenen je silhouette. Je conditie was nog nooit zo goed. En in plaats van je avond in de fitness door te brengen, heb jij tijd voor vrienden en familie. Enjoy!
   
 3. Stress heeft geen/minder vat op je.
  Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar onderzoek wijst uit dat niets zo goed is voor mentale rust dan een fysieke activiteit. Een drukke dag achter de rug? Bij elke trap laat je een stukje stress achter je. Je komt gegarandeerd ontspannen terug thuis.
   
 4. Je brengt meer tijd door in open lucht.
  Van onze voordeur naar onze wagen, ons werk en daarna naar de fitness: we leven, werken en ontspannen zoveel (teveel!) indoor. Genieten van een een streepje zon, de wind door je haren voelen, frisse lucht inademen: het komt er dikwijls gewoon niet van. En dat terwijl onderzoek aantoont dat een activiteit in de buitenlucht zoveel meer ontspannend is en tonnen meer energie geeft dan een indoor activiteit.
 5. Je verdient al trappend geld.
  Met de fiets naar het werk gaan is ook financieel interessant. Heel wat werkgevers bieden namelijk een fietsvergoeding, die is vrijgesteld van belasting tot 0,23 euro per afgelegde kilometer woon-werkverkeer. Bovendien stellen heel wat ondernemingen zelfs (belastingvrij) een bedrijfsfiets ter beschikking. Beide voordelen kunnen gecombineerd worden: je krijgt een gratis fiets en krijgt daarvoor nog eens een vergoeding. Daar kan geen wagen tegenop!

Wist je dat …

… mensen met een zittend beroep amper aan voldoende daglicht toekomen per dag? Geen wonder dat we massaal vitamine D missen, nochtans broodnodig voor onze botten, spieren en weerstand!

E-bike: voor lange afstanden

Niet iedereen heeft het geluk om de hoek te werken. Moet je behoorlijk wat kilometers afleggen tot aan je job? Neem dan een e-bike in overweging. Je blijft profiteren van alle voordelen die je fiets je biedt. En je komt niet buiten adem en bezweet toe op je werk. Is de afstand echt té ver? Misschien kan je wel naar het station of de bushalte fietsen en verder reizen via het openbaar vervoer?

Wist je dat …

… e-bikes massaal aan populariteit winnen bij jonge(re) mensen? Je hoeft geen senior meer te zijn om hip naar en van het werk te snorren.

Wat denk je? Deze week de wagen eens wat meer thuislaten? Ga samen met ASAP de uitdaging aan en deel je verhalen en ervaringen met ons via Facebook. Want samen zijn we #goedopweg.

Enjoy your Ride! Enjoy your Job!