Waarom muziek op het werk je productiviteit verhoogt

Waarom muziek op het werk je productiviteit verhoogt

Muziek doet iets met ons. Vrolijke deuntjes maken ons goedgezind: onderweg in de file, tijdens huishoudelijke klusjes, onze wekelijkse workout of op een feestje met vrienden. Maar – en dat verwacht je misschien niet meteen – ook op het werk ‘speelt’ muziek een interessante rol!  

Productiever met muziek

Al decennialang onderzoeken wetenschappers de effecten van muziek op de werkvloer. En allemaal komen ze tot dezelfde conclusie. Muziek heeft een positief effect op onze productiviteit. Niet alleen werken we op het ritme van muziek sneller (goed nieuws voor die eindeloze to-dolijstje). We hebben ook betere ideeën en leveren kwalitatiever werk af.

Maar liefst 90% van alle werknemers ervaart de positieve effecten van muziek op de werkvloer. En dat is dan weer een cijfer waar ook werkgevers vrolijk van worden. 

Ontdek nog andere interessante muziekweetjes in deze infographic.

Wat muziek doet met ons lichaam

Hoe komt het eigenlijk dat muziek zo’n invloed heeft op ons lichaam en ons werk? Wel, op de tonen van onze favoriete muziek komt er dopamine vrij in onze hersenen. Dat is de ‘geluksstof’ die ook verantwoordelijk is voor het gelukzalige gevoel na een stukje chocolade of een deugddoende lichamelijke inspanning.

Dopamine maakt ons niet alleen gelukkiger, maar geeft ons een ook een veilig gevoel. Daardoor kunnen we ons beter focussen in een vertrouwd aandoende omgeving. En onnodig om te zeggen is dat als jij je gelukkig en veilig voelt, de sfeer op de werkvloer ook automatisch een boost krijgt.    

Bye bye storende omgevingsgeluiden

Een streepje muziek geeft je dus de nodige arbeidsvitaminen. Maar ook bij de inrichting van je werkplek ‘speelt’ muziek een cruciale rol. De moderne open werkruimtes met eilanden inspireren en stimuleren dan wel om samen te werken met je collega’s. Luidruchtige conversaties kunnen soms een behoorlijke stoorzender zijn voor je concentratie.

Gelukkig komt muziek opnieuw to the rescue! Aangename tonen dempen en camoufleren namelijk vervelende omgevingsgeluiden. Tenminste, als je het volume niet luider zet dan 70 decibel. Anders neemt de muziek de storende rol net over.

Tip: Decibels meten? Download de gratis app van de Vlaamse overheid.

Voor Android https://play.google.com/store/apps/details?id=be.bagaar.tuut 

Voor iPhone http://itunes.apple.com/app/help-ze-niet-naar-de-tuut/id530569895?affId=1380330&mt=8

Waarom je vandaag best kiest voor Ed Sheeran, Adèle of Coldplay

De positieve effecten van muziek zijn niet absoluut. Het is ook belangrijk om de juiste muziek te kiezen. Gelukkig krijgen we uit wetenschappelijke hoek ook hulp bij de keuze van de juiste muziek.

Ga je elke dag fysiek aan de slag? Dan kom je gegarandeerd in een optimaal werkritme met vrolijke uptempo beats en dancemuziek. Uit eigen ASAP-onderzoek blijkt dat voor de zware klussers onder ons, de tonen ook mogen doorwegen. Het beste werk wordt daar bereikt wanneer hardrock, heavy metal en house door de boxen galmt.

Heb je een kantoorjob die toch wel wat concentratie vereist? In dat geval raden onderzoekers aan te kiezen voor muziek die niet dominant aanwezig is. Muziek met vrij constante tonen dus, zonder al te veel vocale en instrumentale uitschieters. Zo wordt onze aandacht niet afgeleid van onze job.

Pop, lichte rock, instrumentale (lounge)muziek en klassieke muziek blijken de meest positieve effecten te hebben. Neem ook eens de soundtrack van je favoriete film of game bij de hand. Die muziek is net gecomponeerd om je een goed gevoel te geven zonder je aandacht te killen.

Muzieksmaken kunnen verschillen, maar grote platformen als LinkedIn en Spotify liegen er niet om. De ultieme playlist voor productiviteit ligt in de popmuziek, met deuntjes van The Killers, Red Hot Chili Peppers tot Daft Punk.  Voor welke muziek je ook kiest: ga voor nummers die je ook gráág hoort. Anders zouden de muzikale effecten weleens helemaal anders kunnen uitdraaien. :-) 

Stel je productiviteitslijstje samen

Staat er heel wat op je planning vandaag? Moet je je even goed concentreren? Luister dan naar je favoriete songs. Stel je eigen playlist samen die je slim kan inzetten op moeilijke momenten. YouTube, Spotify, Apple Music, Google Music, Soundcloud en Deezer helpen je daarbij graag.

Inspiratie nodig voor je feel-goodlijstje? Hier vind je de top 50 van meest productieve songs ever.

Nog een laatste positief effect: muziek brengt mensen samen. Stel met je team eens een top 50 van favoriete nummers samen. Of kies samen de leukste radiozender – of zenders. Installeer je gezellig in een hoekje op het werk en ontdek de (onverwachte?) muzikale smaken van je collega’s. Plezier verzekerd. En je hebt meteen een top van een teambuilding!

Tip:

Zit je niet op dezelfde muziekfrequentie dan je collega’s? Maak dan gebruik van oortjes, zodat je ongestoord kan luisteren naar je favoriete songs.

Enjoy the Music!

Enjoy your Job!

 

Bronnen

http://www.jobat.be/nl/artikels/welke-muziek-drijft-je-productiviteit-omhoog/
https://www.roberthalf.be/nl/blog/muziek-op-je-werk-zo-hou-je-het-productief
https://www.jobsonline.nl/muziek-verhoogt-productiviteit/
https://www.manify.nl/playlist-op-de-werkvloer/

×
×