Als freelancer aan de slag: zelfstandige versus via interimcontract | ASAP

Als freelancer aan de slag: zelfstandige versus via interimcontract

Als freelancer aan de slag: zelfstandige versus via interimcontract

Hou je van afwisseling? Doe je graag verschillende ervaringen op, telkens in een andere werkomgeving? Ga je graag projectmatig aan de slag? Dan is een freelance job helemaal iets voor jou. Maar onder welk statuut doe je dat het best: als freelance zelfstandige of als “freelance” via interimcontract?

Wat is freelance?

Voor alle duidelijkheid. ‘Freelance’ is een benaming op een naamkaartje, géén sociaal statuut. Je werkt als freelancer als je tijdelijk aan de slag gaat. Voor de duur van een bepaald project. Of voor een opdrachtgever die je wekelijks een aantal uren of dagen inschakelt. Die freelance-activiteiten kan je doen onder twee statuten: als zelfstandige of via interimcontract  

Aan de slag als freelance zelfstandige

Wil je graag je eigen baas zijn? Dan kan je aan de slag als zelfstandige. Schrijf je in bij een sociale kas voor zelfstandigen. Je krijgt dan een eigen btw-nummer en factureert je geleverde prestaties aan je opdrachtgevers. Hou bij de prijsbepaling rekening met de sociale bijdragen die je zelf moet doorstorten naar je sociale kas, voor de opbouw van je pensioen, kindergeld en gezondheidszorg. Opgelet: je sociale bijdragen lopen door voor de volledige duur van je zelfstandige activiteit, ook als je een bepaalde periode geen inkomsten hebt.

Aan de slag via interimcontract

Proeven van diverse jobervaringen, zonder een financieel risico te lopen? Dan kan je aan de slag als uitzendkracht. Heb je een opdracht te pakken, dan stem je met het bedrijf af en schakel je gewoon een interimkantoor in. Officieel werk jij tijdens de opdracht als werknemer van het interimkantoor. Je hebt dan ook geen btw-nummer nodig. Het interimkantoor factureert je geleverde prestaties aan je opdrachtgever. Daarbij houden ze rekening met je sociale bijdragen, die ze ook direct doorstorten naar de sociale zekerheid. Zo krijg jij meteen het juiste nettobedrag in handen. Is de opdracht achter de rug? Dan krijg je een C4 én heb je recht op werkloosheidsuitkeringen. Tot je volgende opdracht.

Alle voor- en nadelen van beide statuten?

Download hier een handig overzicht.

Wil je meer weten over werken via interimcontract? Spring binnen in een ASAP-kantoor in je buurt.

Ben je een creatieveling of werk je in de culturele sector? Neem dan contact op met Ritmo Art, ons Sociaal Bureau voor Kunstenaars en Opdrachtgevers in Antwerpen en Brussel.

Meer details over werken als zelfstandige vind je op de website van de federale overheid.

Enjoy your (freelance) Job!

 

 

×
×