Home / Artikel / 9 tips om thuis te werken in coronatijden

9 tips om thuis te werken in coronatijden

thuiswerk-teletravail

Moet je verplicht thuiswerken door het coronavirus? Dat vraagt een hele aanpassing. Met deze 9 handige tips en trucs lukt het ongetwijfeld.

1. Maak goede afspraken voor thuiswerk

Duidelijkheid is een absolute must. Zowel voor jou als je werkgever. Maak daarom heldere afspraken. Spreek samen af welke uren je wel en niet werkt. Thuiswerk betekent immers niet dat je 24/7 beschikbaar moet zijn. Wat discipline is wél nodig. Hou je aan de afgesproken uren en probeer uitstelgedrag te vermijden.

2. Begin vroeg!

Een groot voordeel aan thuiswerk? Je begint wanneer je wilt! Start voor het ochtendgloren, terwijl je huisgenoten nog slapen. Dat komt de productiviteit ongetwijfeld ten goede. Bespreek dit wel wanneer je afspraken maakt met je leidinggevende.

3. Durf nee zeggen

Van thuis uit werken: het vergt wat discipline. Je kunt niet altijd voor alles en iedereen beschikbaar zijn. Durf daarom af en toe ‘nee’ zeggen. Het geeft je productiviteit beslist een boost.

4. Ban prikkels tijdens het thuiswerken

Thuis is de kans op afleiding groter dan op kantoor. Maak daarom goede afspraken met je huisgenoten en vrienden (en met jezelf wink). Laat gezinsleden duidelijk weten wanneer je niet gestoord mag worden. En schakel je privételefoon desnoods uit. Leg snacks binnen handbereik en maak je lunch ’s ochtends al klaar. Tijd die je aan eventuele huishoudelijke taken wilt spenderen, plan je op voorhand in zodat dit niet voor extra afleiding zorgt.

5. Gebruik een takenlijst

Planning is everything! Maak een to-dolijstje om structuur in je werkdag te brengen. Voeg eventueel tijdstippen toe of rangschik de taken chronologisch op basis van prioriteit. Vergeet af en toe niet te pauzeren!

6. Geniet van de vrijheid

Je moet niet naar je werk pendelen! Dat betekent tijdswinst. Nog een ander voordeel: je bepaalt zelf of er muziek op de achtergrond speelt. Is het mooi weer? Dan kun je zelfs op je terras of in je tuin aan de slag. Af en toe van locatie veranderen, zorgt voor extra energie en meer inspiratie.

7. Kies de juiste werkplek

Richt een comfortabele plek in om te werken. Een tafel of bureau is beter dan een zetel of bed. Werk liefst niet in de leefruimte. Zo maak je een betere scheiding tussen werk en ontspanning. En … ruim een beetje op. Rommel zorgt voor afleiding én stress. Werken in een opgeruimde plek zorgt voor meer rust. Bovendien oogt het niet professioneel tijdens een eventuele videocall. Ten slotte is een goede bureaustoel een must om rugklachten te vermijden.

8. Voorzie een powernapje of ga naar buiten tijdens thuiswerk

Een dipje? Las een korte pow ernap in tijdens je pauze. Zo’n 20 minuten is ideaal. Het laat toe om je achteraf opnieuw met volle concentratie op je werk te smijten. Dat is wetenschappelijk bewezen! Of ga even naar buiten voor een korte wandeling of fietstocht. De frisse lucht zorgt voor meer energie.

9. Ga op tijd naar bed

Werk je ook morgen van thuis uit? Ga dan op tijd naar bed. Op die manier ben je goed uitgerust en start je productief aan je nieuwe werkdag. Probeer ook op tijd te stoppen met werken, net zoals je dat doet als je naar je werk zou gaan.

vind jouw droomjob

Enjoy your Home Office