De wintermaanden komen er weer aan. Bouwvakkers, wegenwerkers, groendiensten en andere buitenberoepen maken zich op voor de komende kou. Maar intussen zijn er ook andere beroepen die een heel jaar door in frisse temperaturen werken. Hoe jij je kippenvel onder controle houdt, 365 dagen lang? Wij geven alvast enkele hartverwarmende tips.

De koelcellen in de supermarkt of het magazijn. De koelruimtes bij de slager, vishandel, fruitveiling, etc. Niks aan te doen. In sommige jobs valt niet te ontkomen aan lage temperaturen. Die garanderen dan wel de houdbaarheid van het voedsel, maar trakteren werknemers intussen ook op koude rillingen. Maar hou je hoofd koel en je lichaam warm! Hier zijn onze Asap-tips.

1. Kleed je in laagjes

Een dikke trui aantrekken om de kou te trotseren? Op het eerste zicht een goed idee. Op het tweede zicht: beter niet doen. Vraag het maar eens aan fashionista’s. Niks werkt beter tegen de kou als laagjes.

Trek dus verschillende kledingstukken aan boven elkaar. Start met een (thermisch) onderhemdje, een shirt, pull en daarover eventueel nog een golfvest. De verschillende lagen isoleren je eigen lichaamswarmte heel wat beter dan 1 warm kledingstuk. Heb je het door de inspanning toch warm? Dan kan je bovendien de nodige laagjes uitspelen, zodat je je een hele dag en bij alle werkzaamheden goed voelt in je vel.

2. Ga voor natuurlijke materialen en … fleece

Niet alleen het aantal kledinglaagjes bepaalt je warmtegevoel. Ook de kwaliteit ervan speelt een rol. Synthetische materialen voelen namelijk koud aan. Draag daarom enkel spullen in natuurlijke materialen zoals katoen en wol. Het zijn materialen die ademen, zodat zweet kan afgevoerd worden en je kleding toch droog aanvoelt.

Eén synthetisch materiaal dat wél op ons do-lijstje staat, is fleece. Hoewel ook wel ‘polar fleece’, ‘polar wool’ of ‘vega wool’ genoemd, heeft het materiaal helemaal niks met wol te maken. Het is een 100% synthetische stof, maar wel eentje die zalig isoleert. En sorry Jani, functionaliteit gaat hier boven beauty.

3. Bedek alle ‘uiteinden’ van je lichaam

Wist je dat je de meeste lichaamswarmte verliest via je hoofd? Een muts of ander hoofddekel is dan ook geen overbodige luxe. In bepaalde gevallen bieden oorverwarmers zelfs soelaas. Maar zorg er wel voor dat je je collega’s nog altijd goed hoort.

Ook je handen en voeten zijn uiterst gevoelig voor kou. Als die eenmaal aanvoelen als ijsklompen, ben je verloren. Draag dan ook altijd ‘warme’ schoenen: leer, een warme voering en rubberen zolen zijn je beste opties. Hippe stoffen exemplaren laat je beter thuis.

Tip: draag ook altijd 2 paar sokken. Een licht thermisch paar met daarover een dikke wollen versie doen de truc. Ben je in de mogelijkheid om handschoenen te dragen? Ga dan voor dunne isolerende exemplaren die je precisiewerk niet hinderen.

Draag ook enkel kledij die nauw aansluit aan polsen en enkels. Zo krijgt koude lucht geen kans om de rest van je lichaam te veroveren. Een gezellige rolkraagtrui die je tot tegen je gezicht kan trekken, is ook warm aanbevolen.

4. Gebruik aangepaste werkmaterialen

Als het kan, zorg dat je niet te veel ‘koude’ materialen in handen krijgt. Metaal bijvoorbeeld voelt (té) koud aan bij lage temperaturen en bezorgt je als snel verkleumde vingers. Werk liever met materialen met een greep in hout of comfortabele silicoon of rubber.

5. Voorzie warme tussendoortjes

Voorzie tijdens je pauzes een portie warmte, zodat je er daarna weer helemaal tegenaan kan! Een geurend tasje soep (met balletjes?), dampende chocolademelk en af en toe een tasje koffie of thee kikkeren je zo weer op. Voorzie tijdens je pauzes een bakje warmte, zodat je er daarna weer helemaal tegenaan kan!

ASAP-tip

Werk je constant in een koude werkomgeving? Check dan bij je werkgever naar de gespecialiseerde persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) die voldoen aan de EN- en ISO-normen.

Enjoy your (cold) Job!

Vind jouw droomjob.

Ontdek ons aanbod