Meer telewerken: het is voor veel bedrijven al langer een ambitie. Een slimme besparing op kantoorruimte en -inrichting, minder files en ziekteverzuim, betere work-lifebalans, … de voordelen zijn zonneklaar. Niemand had echter verwacht dat we die ambitie plots zó snel zouden realiseren. Betekent dit dat telewerken vanaf nu ‘het nieuwe normaal’ wordt?

Voorkeur voor telewerken

Als het aan de werknemers ligt, is geregeld thuiswerken ook na de coronacrisis een goed idee. Uit een recente enquête van BDO blijkt dat 90 % van de 1000 bevraagden ook in de toekomst nog 1 à 3 dagen per week wil telewerken.

Maximaal 3 dagen per week thuiswerken, dat is trouwens ook het advies van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). En daar zijn meerdere redenen voor. Van een verbeterde productiviteit tot een positief effect op de slaapkwaliteit.

Wil je dat voor jouw onderneming waarmaken? Dan zijn enkele denkoefeningen over de fiscale, sociale en technologische aspecten noodzakelijk. Want uit de enquête blijkt eveneens dat heel wat werknemers de ondersteuning en motivatie om te telewerken missen in hun bedrijfscultuur. Denk bijvoorbeeld aan een uitgewerkt bedrijfsbeleid, maar ook aan de nodige tools om vanop afstand productief te blijven samenwerken met collega’s.

Blik op de toekomst

Je werknemers ook na corona meer laten telewerken, blijkt dus een slim plan. Je toont dat je mee bent met je tijd. En dat is een goede zaak om sterke kandidaten aan te trekken. Die hebben wel oor naar bedrijven met een hedendaags imago. Naar bedrijven die aandacht hebben voor een goede work-lifebalans van hun personeel. Die vertrouwen plaatsen in hun medewerkers. Zo’n positieve, menselijke aanpak leidt automatisch tot meer werktevredenheid, loyaliteit en minder absenteïsme.

Telewerken is goed voor de gezondheid

Vrees je dat werknemers in hun thuisomgeving aan productiviteit inboeten? Omdat daar minder sociale controle is? Niets is minder waar. De gevolgen van thuiswerk zijn voor de meeste mensen heel positief. Dat besluit ook neurologe en slaapexperte Inge Declerq.

 1. Minder stress door telewerken
  Geen ochtendrush. Thuiswerkers jagen zich niet op in de verkeersdrukte of de files tijdens het woon‑werkverkeer. Ze kruipen niet gestresseerd in bed omdat ze al vrezen wat hun ’s morgens weer te wachten staat op de weg of de trein. Bovendien beseffen ze dat ze minder kans maken op besmetting met het coronavirus. Allemaal goed voor de gemoedsrust.
   

 2. Meer respect voor het bioritme …
  Nachtraaf of vroege vogel? Het zit grotendeels in ons DNA. Dat verklaart waarom sommige mensen nooit wennen aan opstaan of gaan slapen in de vroege uurtjes. Vooral wie buitenshuis werkt, volgt een onnatuurlijk ritme dat de samenleving oplegt. En dat niet per se gelijkloopt met de aangeboren, interne klok. De hoeveelheid effectieve slaap én de slaapkwaliteit lijden eronder.
   

 3. … en bijgevolg een beter fysiek en mentaal welzijn
  Wie telewerkt, bepaalt meestal zelf zijn of haar werkschema. Goed voor je slaap, energiebalans, vertering, hormoonhuishouding, mentale welzijn én voor de werkgever. Want wie luistert naar zijn lichaam, minder ziek is en op zijn meest productieve momenten werkt, verzet bergen!

Wacht dus niet langer. Maak van telewerken een belangrijk topic in je bedrijfsbeleid. Het komt je organisatie enkel ten goede.

Vind jouw droomjob

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen