Nieuwe woningen bouwen, charmante gebouwen renoveren, hypermoderne bedrijvencomplexen neerzetten: als bouwvakker werk je meestal vanop een hoogte. En dus loop je elke dag het risico op een val. Wist je trouwens dat een val vanop hoogte één van de belangrijkste oorzaken van een werfongeval is? Maar met deze ASAP-veiligheidstips verminder je het risico daarop gevoelig.

Werk jij regelmatig vanop een bepaalde hoogte? Weet dan dat je het risico op een val op een eenvoudige manier kan verminderen.

1. Kies voor de juiste hoogtewerker

Een hoger (of lager) niveau bereiken: daarvoor gebruik je een ladder. Maar wat als je je niet alleen moet verplaatsen, maar ook op hoogte een klus moet uitvoeren? Is een ladder dan nog steeds de juiste optie? Wij helpen je graag in je keuze.

Wanneer gebruik je een ladder?

Een ladder gebruik je alleen voor lichte werkzaamheden van korte duur.
Vooraleer je één voet op de treden zet, check altijd of de ladder nog in goede staat verkeert. Zie je barsten, slijtage of andere mankementen? Vervang ze dan onmiddellijk. Wist je dat een ladder ook regelmatig gecontroleerd en gekeurd moet worden? Informeer je hierover bij je werkgever.

Wanneer gebruik je een trapladder?

Een trapladder gebruik je voor werkzaamheden van langere duur op een kleine hoogte. En ondanks de geringe hoogte: blijf alert en pas je werkzaamheden aan! Want élke val, van welke hoogte ook, kan ernstige gevolgen hebben. Net als bij de ladder check je eerst de (goede) staat van de trapladder.

Wanneer gebruik je een stelling?

Moet je een langdurige klus klaren op (grote) hoogte? Dan is een stelling de enige optie. Door de grote stabiliteit en de geïntegreerde valbescherming ben je zeker van een veilige werkplek. Er bestaan verschillende soorten steigers: standaard steigers, rolsteigers, gevelsteigers, vouwsteigers, schilderstellingen, … Welk model je ook gebruikt, de stelling moet altijd gemonteerd en gekeurd worden door vaklui die daarvoor zijn opgeleid. Zorg ervoor dat jij als gebruiker ook over de nodige gebruiksinformatie beschikt, zodat je in alle veiligheid aan de slag kan.

Voor welke hoogtewerker je ook kiest: de keuze moet doordacht gebeuren. Een risicoanalyse moet uitwijzen of de betreffende opdracht in alle veiligheid kan gebeuren.

2. Gebruik je hoogtewerker correct

Niet alleen de keuze van de juiste hoogtewerker vermindert het risico op een val. Ook het correcte gebruik ervan is levensbelangrijk. Verzeker je ervan dat je écht goed weet hoe je een ladder, trapladder of stelling gebruikt. Dat lijkt misschien super simpel, maar er zijn bepaalde veiligheidsregels waar je je best aan houdt. Vraag ernaar bij je verantwoordelijke, hij is verplicht je de nodige info te bezorgen vooraleer hij je erop laat werken.

3. Extra veiligheidsmaatregelen voor dakwerkers

Ga je aan de slag als dakwerker? Dan zijn extra veiligheidsmaatregelen een must. Waak erover dat de algemene (collectieve) bescherming op elk moment is opgezet en aangepast aan de werf en de specifieke opdracht, zodat jij en je collega’s veilig en met een gerust hart kunnen werken. Kan er op uitzonderlijke locaties geen bescherming worden geplaatst? Maak dan altijd optimaal gebruik van aangepast individuele beschermingsmogelijkheden, zoals je veiligheidsharnas. Hou zeker ook rekening met de weersomstandigheden en wees extra alert bij sneeuw, ijzel en/of felle wind.

Veilig werken op hoogte? Met de juiste keuze van je hoogtewerker, aangepaste veiligheidsmiddelen en de correcte naleving van de veiligheidsregels lukt dat zeker!

Meer nuttige tips en info hierover? Contacteer je veiligheidsadviseur.


Enjoy your (safe) Job!